– Jeg har aldri sett noe lignende
Havforskningsinstituttet kom over en eventyrlig flatøstersbestand på Karmøy. Forsker Stein Mortensen håper bestanden kan redde den originale østersen i Europa.
– Jeg har aldri sett noe lignende
Denne flatøstersbestanden i Rogaland kan være genetisk unik. Foto: Øivind Strand, Havforskningsinstituttet
FORSKNING

– Jeg har aldri sett noe lignende
Havforskningsinstituttet kom over en eventyrlig flatøstersbestand på Karmøy. Forsker Stein Mortensen håper bestanden kan redde den originale østersen i Europa.
  Av Christine Fagerbakke, Havforskningsinstituttet
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
I Europa finnes det nesten ingen friske bestander av flatøsters. Parasittsykdommer gjør at de ikke kan dyrkes frem og den eneste redningen er å få tilgang på sykdomsfrie østersyngel. De finnes kun i Norden.

– Vi jobber mye med helsestatus hos flatøstersen. Det har kommet en rekke henvendelser fra prosjekter som vil re-etablere østersbestander i Nordsjøen, og da trenger de friske østers, sier forsker Stein Mortensen.

Forskere

Forsker Stein Mortensen har undersøkt østersen i området sammen med forskerne Tore Strohmeier og Øivind Strand.


For å kunne bidra i europeisk sammenheng må østersene være sykdomsfrie og genetisk unike. På Karmøy i Rogaland har forskere nylig besøkt en eventyrlig bestand med flatøsters.

– Bestanden har en mengde og tetthet jeg aldri har sett før. Det er veldig spesielt at flatøstersen dominerer hele lokaliteten, sier forsker Stein Mortensen.

Han påpeker samtidig at når det først finnes en så robust bestand, så må de også passes på. Om de viser seg å være genetisk unike, så kan de være redningen for flatøstersproblemene over hele Europa.

Skal overvåkes


– Rykker det inn et høsteteam med lettbåt i denne pollen, kan de tømme den helt for østers. Da kan andre arter overta, forklarer Mortensen. Han har nå startet et eget arbeid for å overvåke pollen for å få mest mulig data om bestanden.


– Vi har inkludert denne bestanden i både bestandsundersøkelser og helseovervåking og samarbeider i tillegg med et nordisk prosjekt på østersgenetikk, slik at vi har riktige datasett, i tilfelle disse skal kunne brukes til dyrking i fremtiden, sier forskeren.

– Om stillehavsøstersen begynner å gyte inne i denne flatøstersbestanden tror jeg vi kan glemme å bruke disse til dyrking. Det er ikke lov å dyrke stillehavsøsters i Norge, så hvis bestandene blandes sammen vil det gjøre det vanskelig å høste partier med kun flatøstersyngel, forklarer han.

Lær mer om Stillehavsøsters:




I serien «Havforskerne» kan du være med når forskerne i Flødevigen undersøker stillehavsøstersen. Den ble registrert første gang på Sørlandet i 2008. Video: Havforskningsinstituttet/YouTube




Stillehavsøstersen er blitt en etablert art i norske farvann. Den kommer ikke til å forsvinne. Det er også den største trusselen mot denne pollen – utenom overhøsting.

– Er det et sted vi skal plukke vekk stillehavsøstersen er det akkurat her. Dette kan vise seg å bli mye viktigere enn den lokale badestranden, sier Mortensen.

Er det trygt å spise stillehavsøsters?


Selv fjernet de 15 stillehavsøsters under besøket, men han tror ikke de blir kvitt arten med det første.

Gyter ikke hvert år


I pollen på Karmøy ser det ikke ut til at flatøstersen etablerer en ny generasjon hvert år – og det var tydelig at de ikke gjorde det i fjor. Men forskerne oppdaget flere store årsklasser.

LES OGSÅ
Svømmer for å kartlegge blåskjell


– I noen år er det tydeligvis stor rekruttering. Om vi hadde klart å beskytte denne bestanden slik at det kan høstes ut livskraftig, sykdomsfri flatøstersyngel kan den få verdi langt ut over den lokale verdien den har som naturtype, sier Mortensen.

– Denne bestanden kan være en av de siste sjansene for å redde østersnæringen i Europa, som har flyttet skjell ukritisk rundt og på den måten spredd flere sykdommer, legger han til.





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis webinar for rustne dykkere

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Da bør du melde deg på Frivannslivs gratis oppfriskningskurs for deg som dykker med flasker på ryggen.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Rabatt på O2, helium og argon

    Norges Dykkeforbunds avtale med Nippon Gases gir medlemsklubbene og dykkeskoler med avtale rabatt på pustegasser og leie av flasker.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS