Lær mer om havets kardinal
Hummeren er et kjært syn for mange dykkere, men bestanden er under konstant press. Den nattaktive jegeren er truet av både spøkelsesfiske, overfiske og ulovlig fiske.
Lær mer om havets kardinal
Foto: Christian Skauge
HUMMER

Lær mer om havets kardinal
Hummeren er et kjært syn for mange dykkere, men bestanden er under konstant press. Den nattaktive jegeren er truet av både spøkelsesfiske, overfiske og ulovlig fiske.
  22. november 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Hummeren blir minst 50 år gammel og over 60 centimeter lang og kan veie opptil 6 kilo. Rekorden er en imponerende kjempe på hele 10 kilo på Shetland.

Med unntak av kongekrabben, som egentlig ikke hører hjemme i norske farvann, er hummeren vårt største krepsdyr.

Hummer

Hummeren kan bli diger, og klørne skal man ha litt respekt for. Foto: Christian Skauge


I Norge finnes hummeren nord til Steigen i Nordland, men den er sjelden nord for Trøndelag. Den blir kjønnsmoden når den er fra 5–13 år gammel, og parringen skjer når hunnen skifter skall på sensommeren.

Deretter bærer hunnen eggene under bakkroppen i 9–11 måneder før de klekkes. Vanntemperaturen bør helst være over 15 grader for at larvene skal klare seg, og dette gjør hummeren sårbar.

LES OGSÅ
Hummeren må beskyttes bedre!


Hummeren har to forskjellige klør, en knuseklo og en skjæreklo. Den spiser vanligvis skjell og muslinger, men også kråkeboller, børstemark, åtsler og til og med maneter står på menyen.

Hanner med stor knuseklo er mer populære blant hummerdamene enn de som har mindre og veikere «redskap».

Hummer

Omtrent én av omtrent 3.000 hummer blir blå på grunn av en genfeil. Disse kalles «blågunnar» noen steder i landet. Foto: Albarubescens/Wikipedia (CC BY-SA 4.0)


Langs kysten har det blitt opprettet over 50 hummerreservater, og hummerbestanden øker både i fredningsområdet og i de nærliggende områdene.

En studie viser også at at marine bevaringsområder fører til at bestanden får bredere sammensetning i alder og størrelse.Dykkere har ikke lov å fange hummer, men kan i stedet glede seg over å observere denne både sky og nysgjerrige krabaten når de kommer over den under vann.

Hummer kan bare fanges med teiner fra 1. oktober til 30. november (til 31. desember nord for Stadt). Dessverre er det mange som ikke respekterer dette, og hummeren havner ofte på middagsbordet i sommerferien.

LES OGSÅ
Vil ha flere reservater for hummer


Minstemålet er 25 centimeter, og hummer med utvendig rogn er fredet hele året. I 2021 deltok over 34.000 personer i hummerfisket, og fanget anslagsvis 405.000 hummer.

Spøkelsesfiske tar også livet av et ukjent antall hummer hvert år og bidrar til et stort innhugg i bestanden. Havforskningsinstituttet anslo at hele 14.500 teiner gikk tapt under hummerfisket i 2017.

Vår hjemlige hummer er også truet av den amerikanske hummeren, som har blitt sluppet ut i norske farvann. Den er bærer av en alvorlig skallsykdom som sannsynligvis smitter europeisk hummer.

Det er også dokumentert hybrider mellom amerikansk og europeisk hummer. Havforskningsinstituttet frykter at dette kan være en stor trussel for bestanden.

Hummer

Dette eksemplaret har to skjæreklør. Det kan gjøre den mindre populær hos damene – hvis det er en hann. Christian Skauge


Hummerens dag markeres den 15. juni hvert år. Dagen oppstod i USA, hvor hummeren feires som sjømat.

Her hjemme markeers dagen ved å sette pris på en av havets mest spennende innbyggere uten å ha den på tallerkenen, og miljøorganisasjoner benytter gjerne sjansen til å sette fokus på at hummeren er truet.I dag regnes hummer som luksusmat, men i gamle dager var den mange steder så vanlig at den ble betraktet fattigmannskost. Tidene forandrer seg!

Hvis du vil hjelpe hummeren til å overleve kan du bidra ved å fjerne spøkelsesredskaper og gamle fiskesnører neste gang du kommer over noe på bunnen.ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Dykk i verdens kraftigste malstrøm

  Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Bli med Nemo på tirsdagsdykk

  Nemo Classic Diving i Bergen arrangerer «Diveday» hver eneste tirsdag, og inviterer alle som har lyst til å komme seg i vannet til å bli med.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS