FN markerer Verdens Tunfiskdag
Verdens tunfiskdag ble vedtatt i en resolusjon av FNs generalforsamling i 2016. Dagen markeres for å sette søkelys på viktigheten ved bærekraftige fiskebestander.
FN markerer Verdens Tunfiskdag
Gulfinnet atlantisk tunfisk i et oppdrettsanlegg. Foto: Jeff Muir, NOAA
MARINBIOLOGI

FN markerer Verdens Tunfiskdag
Verdens tunfiskdag ble vedtatt i en resolusjon av FNs generalforsamling i 2016. Dagen markeres for å sette søkelys på viktigheten ved bærekraftige fiskebestander.
  2. mai 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Atlantisk blåfinnet tunfisk, Thunnus thynnus er den største av de 15 artene tunfisk som finnes i verden. Den kan bli opptil 4,6 meter lang og veie nesten 700 kilo.

Her hjemme kalles den ofte for makrellstørje, og er en rask svømmer som er målt til hele 66 kilometer i timen.

LES OGSÅ
Oppdatert konvensjon for makrellstørje


Arten finnes som navnet tilsier i Atlanterhavet, og er utbredt fra Mexicogolfen, nord til Island og Norge. Den er også vanlig i Middelhavet. Andre tunfiskarter finnes over hele verden.

Tunfisk er svært etterspurt og utsatt for overfiske som truer bestanden. Fisken er viktig for svært mange land økonomisk og er en viktig kilde til mat. Det viktigste med dagen er å fremme systemer for å sikre fiskebestander.

Vanlig i Norge før – er på vei tilbake


Det var tidligere mye tunfisk i norske farvann, og det ble drevet et omfattende fiske etter «størje». Dessverre ble det tatt for mye, og tunfisken forsvant nesten helt fra våre kyster i flere tiår.

De siste årene har den begynt å dukke opp igjen, og det er åpnet for et begrenset fiske. Mye av fangsten gjøres i samarbeid med havforskere, slik at man skal få en bedre oversikt over bestanden og forvaltningen.

LES OGSÅ
Uendret kvote for makrellstørje


I 2022 er kvoten på 300 tonn, pluss 15 tonn som er overført fra 2021. Det er også åpnet for rekreasjonsfiske for dem som har adgang til å delta i merk-og-slippfisket.

Den internasjonale kvoten er på 36.000 tonn, til tross for at makrellstørja er oppført som utrydningstruet på IUCNs rødliste.

Tunfisk i Myken

Det ble tidligere tatt store fangster av makrellstørje langs Norskekysten. Her fra fiskeværet Myken på Helgelandskysten på 1950-tallet.


Verdens dyreste fisk


Tunfisk er spesielt ettertraktet til sushi, og den blåfinnete atlantiske tunfisken regnes som den aller beste. En fisk på 278 kilo ble solgt for utrolige 3,1 millioner dollar på auksjon i Tokyo i januar 2019 – en kilopris på 95.000 kroner.

Flere steder i verden drives det oppdrett av tunfisk, blant annet på Malta og i Australia. Praksisen er omstridt, spesielt fordi mange haier og delfiner dør når de blir fanget i de enorme nettene.
Opprinnelig publisert 02.05.2020


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Øker sikkerheten i havna

  En ny serie bryggelys fra Wee Marine AS skal øke sikkerheten i havneanlegg. Ett års utvikling ligger bak serien, som har fått navnet No1. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Ta grunnkurs i dykking på Smøla

  Bare Dykk arrangerer CMAS * grunnkurs hos Nekton Diving på Smøla. Benytt sjansen til å ta dykkekurs i unike omgivelser og få en flott start på dykkekarrieren.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS