Nå er det 80 år siden krigen kom til Norge

Om morgenen den 9. april 1940 ble Norge angrepet av Nazi-Tyskland under Operasjon Weserübung. Tyskerne gikk i land flere steder langs Norskekysten, og en rekke skip ble senket under invasjonen.

Fra Blüchers fordekk på krysserens siste reis mot møtet med Oscarsborgs kanoner og topedobatteri. Foto: Wikimedia Commons

HISTORIE

   

VRAKNå er det 80 år siden krigen kom til Norge

Om morgenen den 9. april 1940 ble Norge angrepet av Nazi-Tyskland under Operasjon Weserübung. Tyskerne gikk i land flere steder langs Norskekysten, og en rekke skip ble senket under invasjonen.

  9. april 2020
Det overraskende angrepet på Norge skulle gi tyskerne kontroll over den strategisk viktige malmhavnen i Narvik, og sikre seg baser for ubåtoperasjoner mot alliert skipstrafikk i Atlanterhavet.

En stor styrke med tunge og lette kryssere, jagere og forsyningsskip hadde seilt mot Norge for å ta Oslo, Kristiansand, Bergen, Trondheim og Narvik, og gikk til angrep natten mellom 8. og 9. april 1940.

Hitler trodde Norge ville overgi seg raskt, men tyskerne led sitt første store nederlag i krigen da Blücher ble senket i Oslofjorden.Den tunge krysseren Blücher ble senket i Oslofjorden om morgenen 9. april 1940.


Senkingen av Blücher

I Oslo var hovedmålet å ta kongen og regjeringen til fange, samt å sikre seg gullbeholdningen i Norges Bank. Da Blücher dukket opp sør for Oscarsborg festning ved Drøbak i firetiden om morgenen beordret oberst Erichsen ild.

Festningen fikk inn flere treffere med kanonene Moses og Aron, og torpedoer fra det hemmelige undervannsbatteriet gav Blücher nådestøtet. Over 900 mann mistet livet av den tunge krysseren ble senket.

Se video fra vraket av Blücher:Vraket av Blücher ligger på 60–90 meters dyp ved Askholmene i Oslofjorden. Vraket er fortsatt relativt intakt, og ligger på styrbord side med 120 graders slagside. Video: Jörn Kumpart/YouTube


Fanget i kryssilden

I Kristiansand havnet det tyske lasteskipet M/S Seattle i kryssilden mellom Odderøya kystfort og den tyske invasjonsstyrken. Skipet hadde rømt fra arrest på Curacao, og hadde seilt hele veien til Tromsø uten kart og kompass.

Da hun ankom Norge ble hun eskortert sørover langs kysten på vei til Tyskland. I morgentimene den 9. april ble hun skutt i brann av både norske og tyske styrker, og drev brennende i Korsfjorden i flere dager før hun sank.

Se video fra M/S Seattle her:Vraket av M/S Seattle ligger på 26–72 meters dyp, og ble funnet av Kai Garseg, Erling Skjold og Arne Solaas i 1981. Da ble også skipsklokken hevet. Video: Stig Jarle Sarre/YouTube


Flere forvarsler, men ingen mobilisering

Dagen før invasjonen hadde det kommet flere varsler om at noe var i gjære. Den polske ubåten Orzel hadde senket Rio de Janeiro utenfor Lillesand, men til tross for at det var tyske soldater ombord reagerte ikke myndighetene.Utenfor Bergen hadde forsyningsskipet Sao Paulo gått ned dagen før invasjonen etter å ha gått på en mine i Vatlestraumen, og ligger i dag på 65–80 meters dyp full av kjøretøyer og materiell til de tyske styrkene.

Norges svar på «Thistlegorm»:Vraket av Sao Paulo er fullt av tyske kjøretøyer fra andre verdenskrig, og er et fantastisk syn. Video: Anders Kjeserud/YouTube


Trefninger langs hele kysten

Om morgenen 9. april 1940 tok tyske fallskjermsoldater flyplassene i Oslo, Kristiansand og Stavanger. Den norske jageren KNM Æger ble bombet av Junkers Ju-88 bombefly utenfor Hundvåg, etter å ha senket det tyske lasteskipet M/S Roda.

Bergen, Stavanger, Egersund, Kristiansand, Arendal, Horten, Trondheim og Narvik ble angrepet og okkupert i løpet av 24 timer. Flere steder kom det til kamper, ikke minst i den viktige havnebyen Narvik.Junkers Ju-88 bombefly. Foto: Wikipedia


Store norske tap i Narvik

I Narvik ble de to utdaterte norske panserskipene Norge og Eidsvold torpedert og senket av tyske jagere, som landsatte omtrent 2 000 Gebirgsjägere – soldater som skulle holde havnen og byen.

En tysk forhandlingsoffiser bordet P/S Eidsvold og forlangte at de norske skipene skulle overgi seg. Nordmennene nektet, og begge panserskipene ble senket av tyske torpedoer. Til sammen mistet omtrent 276 nordmenn livet.

Bli med på et dykk på P/S Norge:Panserskipene Norge og Eidsvold skulle vokte havnen i Narvik, men hadde lite å stille opp med mot de moderne tyske jagerne som angrep Narvik den 9. april 1940. Video: Vdar Skålevik/WeDive/YouTube


Harde kamper om Narvik

En britisk flåtestyrke var på vei mot Narvik for å kjempe mot tyskerne, og det kom til trefninger allerede den 8. april. Det var imidlertid først dagen etter invasjonen at sjøslaget om Narvik begynte sted, med store tap på begge sider.

Britene senket flere tyske jagere, som etter hvert som de gikk tomme for drivstoff og ammunisjon ble et lett bytte. Tyskerne gjorde imidlertid stor skade før dette og senket flere britiske destroyere – men det kommer vi tilbake til i morgen.

Dokumentar om kampen om Norge:Video: Nukecell/YouTube


Operasjon Weserübung var en stor og kompleks operasjon, med mange detaljer vi ikke får plass til her. Dersom du vil lese mer om angrepet på Norge i april 1940 har Wikipedia en fin oversikt på linken under.


ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

  • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
  • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
  • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
  • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
  • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
  • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
  • DYKKEREISE: Ponza i Italia
  • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!

ANNONSE:

ANNONSE:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS