Senket av polsk ubåt: D/S Rio de Janeiro

Det tyske troppeskipet Rio de Janeiro deltok i Operasjon Weserübung, Tysklands angrep på Norge. I dag er det 80 år siden skipet ble senket utenfor Lillesand av den polske ubåten Orzel.

VRAK

   

DOKUMENTARSenket av polsk ubåt: D/S Rio de Janeiro

Det tyske troppeskipet Rio de Janeiro deltok i Operasjon Weserübung, Tysklands angrep på Norge. I dag er det 80 år siden skipet ble senket utenfor Lillesand av den polske ubåten Orzel.

  8. april 2020
I begynnelsen av april 1940 forlot D/S Rio de Janeiro havnen i Stettin med mer enn to hundre soldater fra 307. infanteridivisjon, omtrent hundre mann fra Luftwaffe og åtti hester. Hun var fullastet med militært materiell.

Rio de Janeiro hadde vært i sivil tjeneste, men var nå en del av den tyske Kriegsmarines 1. Seetransportstaffel. Skipet var på vei til Norge, Operasjon Weserübung var i gang og det var bare timer til andre verdenskrig kom til Norge.

ROV-bilder fra vraket:
Vraket ble funnet på rundt 130 meters dyp i 2015. Foto: Seabed Services


Oppdaget av ORP Orzel

Om morgenen den 8. april 1940 oppdaget kaptein Jan Grudzinski på den polske ubåten Orzel skipet, og identifiserte det som Rio de Janeiro. Han gikk i overflatestilling og signaliserte at tyskeren skulle stanse. Rio de Janeiro økte i stedet farten, men en kort mitraljøsesalve fikk kapteinen på bedre tanker.

Ombord på Orzel fanget man opp kryptert radiotrafikk, og ga ordre om at Rio de Janeiro skulle overgi seg. Da ingenting skjedde fyrte de av en torpedo, men den bommet fordi en norsk patruljebåt hadde kommet i veien.

Se dokumentar om senkingen av Rio de Janeiro her:Video: NRK


Torpedert og senket

Rio de Janeiro forsøkte å unnslippe, men den neste torpedoen fra Orzel traff henne midtskips. Besetningen på ubåten var overrasket over hvor mange som hoppet i det iskalde vannet. Klokken 13:15 delte en tredje torpedo Rio de Janeiro i to, og skipet sank etter kort tid.

Flere norske båter hadde kommet til og reddet 183 mann fra en sikker død. Det antas at rundt 150 mann omkom. De overlevende tyskerne ble ført til land, og forklarte at de var på vei til Bergen for å forsvare Norge mot britene.

Til tross for at mange av de overlevende var tyske soldater reagerte ikke norske myndigheter, og innså for sent at invasjonen av Norge var i gang. Det ble krystallklart for alle morgenen etter.Fra venstre Pål Nymoen (Maritimt Museum), Espen Johannesen (Agder-Tech), Tom Lundahl (A-Dykk Kristiansand) og Vidar Johannesen (Agder-Tech).


Fant vraket i 2015

Vraket av Rio de Janeiro ble funnet utenfor Tromøyholmen på 119–147 meters dyp av A-Dykk, Agder-Tech og Seabed Services den 14. juni 2015, etter sju års leting. Funn av vrakrester året i forveien viste at de var på riktig spor.

I samråd med Maritimt Museum ble en av lanternene fra vraket hentet opp ved hjelp av en ROV. Serienummeret på denne kunne bekrefte at det var Rio de Janeiro som var funnet – produsenten i Hamburg eksisterer fortsatt.

Såvidt Dykking kjenner til er Vegard Sandvik og Derk Remmers de eneste som har dykket på vraket.

Flere ROV-bilder fra vraket:
Foto: Seabed Services


122,5 meter langt laste- og passasjerskip

D/S Rio de Janeiro ble bygd som D/S Santa Ines ved verftet Bremer Vulkan i Tyskland i 1914. Skipet var 122,5 meter langt, 16,8 meter bredt og hadde en tonnasje på 5 199 BRT.

Passasjerkapasiteten var på 333 personer, og en 3-sylindret trippel ekspansjon dampmaskin på 380 nHK gav en fart på 10,5 knop. Skipet fikk navnet Rio de Janeiro i 1921 da hun ble kjøpt av rederiet Hamburg-Sudamerikanische Dampfschifffahrts Gesellschaft.


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Bli en bedre og tryggere dykker hos ProDykk

  Lær å forebygge og håndtere problemer i vannet og bli mer selvsikker i dine ferdigheter som dykker med kurset SSI Stress & Rescue. Det er bra både for deg selv og meddykkerne!

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS
padding-left: 20px;