Slukfangst i Rognesundet skapte engasjement

– Det skulle bare være et innlegg i fridykkerforumet, forteller Simen. Så ringte det fra både Bergensavisen og NRK. Hør den spesielle opplevelsen fra Rongesundet i Øygarden i dette innslaget fra «Norge i dag».

Video: NRK/Norge i dag

FRIDYKKING

   

MILJØSlukfangst i Rognesundet skapte engasjement

– Det skulle bare være et innlegg i fridykkerforumet, forteller Simen. Så ringte det fra både Bergensavisen og NRK. Hør den spesielle opplevelsen fra Rongesundet i Øygarden i dette innslaget fra «Norge i dag».

  25. mars 2020
I helgen var fridykker Simen Wilberg på undervannsjakt i Rongesundet vest for Bergen, og fikk fanget årets første lyr. Med på kjøpet fikk han seg en litt ubehagelig opplevelse.

– Jeg så at når jeg traff lyren at det var noe som blinket langs havbunnen. Sluker ser vi jo her og der, men plutselig satt harpunen og pilen fast i bunnen, og jeg måtte opp og puste, forteller han til NRK.

Da han dro seg ned igjen oppdaget han at harpunen ikke satt fast i tangen, men i gamle fiskesnører som lå som et teppe på bunnen. Det lå haugevis av gamle sluker på bunnen, og han samlet omtrent 200 stykker på 10 minutter.Dette er noen av slukene Simen Wilberg hentet opp fra havbunnen i Rongesundet. Foto: Simen Wilberg


Fra vårfest til mareritt i Rongesundet

I et innlegg i Facebook-gruppen Fridykkerforumet forteller den ivrige fridykkeren om hendelsen i Rongesundet:

– Etter at jeg fikk skutt en lyr langs bunnen utenfor brokarene merket jeg jo fort at pilen satt fast i noe. Jeg gikk til overflaten for å roe ned og puste i stedet for å gå etter fisken, og det er jeg glad for, skriver han.

Wilberg forteller at det ligger så mye gamle liner langs bunnen i Rongesundet at det er reell fare for å sette seg fast, sammen med et helt diskotek av farger fra sluker. Han ber fridykkere om å passe seg for dette når de dykker.

– Stangfiske er jo en super måte å fange fisk på, og vi som fridykker kan jo hjelpe de som har mistet sluker med å plukke noen når vi finner dem på bunnen, sier Wilberg.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Spar 1.200,- på Apeks XTX 200/40

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Klubbtilbud på båtførerprøven

  – Medlemmene i dykkeklubber tilsluttet Norges Dykkeforbund kan ta kurset som leder til båtførerprøven til halv pris, forteller generalsekretær Stian Olsen.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS