10 ting du ikke visste om hval
Det finnes to typer hvaler – bardehvaler og tannhvaler. Det finnes bare 15 arter bardehvaler, mens det til sammenlikning svømmer 77 forskjellige tannhvaler i verdenshavene.
10 ting du ikke visste om hval
Foto: Christopher Michel/Flickr (CC BY 2.0)
HVAL

10 ting du ikke visste om hval
Det finnes to typer hvaler – bardehvaler og tannhvaler. Det finnes bare 15 arter bardehvaler, mens det til sammenlikning svømmer 77 forskjellige tannhvaler i verdenshavene.
  6. april 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Hovedforskjellgen er hva de spiser og hva de har i munnen: Bardehvalene lever av krill og plankton som de filtrerer fra vannet, mens tannhvalene jakter på fisk, blekksprut og andre dyr.

Visste du forresten at hvalene gikk på landjorden for mange millioner år siden? Hvalene har et par "sveiver" foran, men ingen bak – men likevel finner man rester av bakbeina inne i kroppen.





Den aller største


Blåhvalen er det største dyret som noen sinne har levd på jorden. Den kan bli hele 30 meter lang og veie like mye som 25 elefanter – eller nesten 200 tonn!

Lever lengst


Grønlandshvalen er blant de lengstlevende pattedyrene som finnes. Forskerne anslår at den opptil 20 meter lange og 60 tonn tunge hvalen kan bli nærmere 200 år gammel.





Synger og hopper


Knølhvalen synger komplekse sanger i paringstiden for å lokke til seg hunner. Sangen kan vare i opptil 20 minutter og kan høres på flere kilometers avstand. Knølhvalen er også kjent for sine spektakulære hopp.

Lengste migrasjon


Gråhvalen foretar en av de lengst migrasjonene blant pattedyrene – de svømmer opptil 20.000 kilometer eller mer tur/retur! Gråhvalen lever av å filtrere mat fra sedimentene på havbunnen.

Hør knølhvalen synge utenfor Vesterålen


Sosial og intelligent


Spekkhoggeren er svært sosial og intelligent, og ferdes som regel i grupper som ledes av en stor hunn. Spekkhoggeren finnes over hele verden, og de ulike gruppene har forskjellig språk. Hunnene kan bli 80–90 år gamle.

Minste bardehval


Vågehvalen er den minste av bardehvalene, men den kan likevel bli opptil 10 meter lang og veie 7–10 tonn. Dette er den eneste hvalen det jaktes på i Norge.





Utsatt for kollisjoner


Nordkaperen lever av plankton som den siler ut fra sjøvannet med de lange bardene. Siden de skaffer seg næring helt i overflaten er de svært utsatt for kollisjoner med skip.

Havets kanarifugler


Hvithvalen har fleksibel nakke som gjør at de kan bevege hodet. Den svært avanserte kommunikasjonen består av plystring, klikkelyder og hvin som har gitt dem kallenavnet "havets kanarifugler".





Dypeste dykk


En blekhodenebbhval står for det lengste og dypeste dykket som noen gang er dokumentert for en hval da den nådde en dybde på 2.992 meter og var under vann i over to timer.

Ble brukt i parfyme


Spermhvalen ble nesten utryddet av kommersiell hvalfangst som jaktet på dem for spekkets skyld, og den unike oljen som finnes i bindevevet i det enorme hodet på hvalen.



Oljen stivner til hvalrav eller spermasett når halen er død, og tidligere trodde man dette var hvalens mannlige kjønnssekret – derav navnet spermhval.

Spermhvalen skiller også ut et stoff kalt ambra i tarmen, og dette ble tidligere brukt i parfyme. Det ble ofte kalt «flytende gull» og kunne være verdt over 100 kroner grammet.





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære det viktigste og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Det er fortsatt vinterkaldt i sjøen og viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS