9. februar 1945: Den svarte fredagen
Den svarte fredagen er ikke et nettsalg, men navnet på det største luftslaget som ble utkjempet over Norge under andre verdenskrig. Fem fly styrtet i sjøen.
9. februar 1945: Den svarte fredagen
FLYVRAK

9. februar 1945: Den svarte fredagen
Den svarte fredagen er ikke et nettsalg, men navnet på det største luftslaget som ble utkjempet over Norge under andre verdenskrig. Fem fly styrtet i sjøen.
  9. februar 2021
☒   ANNONSE:
Den svarte fredagen begynte med at et britisk rekognoseringsfly oppdaget at flere tyske krigsskip, blant annet en destroyer, lå for anker i Førdefjorden. Beskjed ble sendt på radio til basen, og snart var en angrepsstyrke på vei.

Da 32 Bristol Beaufighterere støttet av 12 Mustanger nærmet seg Florø svarte tyskerne med å sende 16 Fock-Wulf Fw-190 fra Jagtgeschwader 5 på vingene.Et av flyene som ble skutt ned den 9. februar 1945 var en Beaufighter Mk. 5, som i dag ligger på 18–27 meters dyp i Høydalsfjorden. Vraket er i relativt god stand og byr på en flott og annerledes vrakopplevelse.


Tyskerne tok av fra Fliegerhorst Herdla for å avskjære fienden og hindre angrep på marinefartøyene i Sunnfjord. Luftkampene var nådeløse, med store tap på begge sider.

De allierte mistet ti fly mot tyskernes fem, og til sammen mistet 24 piloter og navigatører livet. Fem av flyene havnet i sjøen, men posisjonene er ikke kjent på alle. Minst ett av dem kan det imidlertid dykkes på.

LES OGSÅ
Rester av flyvrak funnet i haugesund


Ved østenden av Notaholmen nesten innerst i Høydalsfjorden sørøst for Florø ligger vraket av en Bristol Beaufighter på 18–27 meters dyp.

Vraket er ikke så ødelagt som ofte er tilfellet med fly, og man kan se store deler av vingen, den ene motoren og deler av skroget. Flyvrak fra krigen er sjelden i særlig god stand, men dette er et hederlig unntak.
Den tyske jageren Z-33 og forpostbåten V-6808 Rugier under angrep fra allierte fly den 9. februar 1945. Foto: Wikipedia/RAF


Effektivt mot skip, fly og bakkemål

Bristol Type 156 Beaufighter var en tomotors tungt jagerfly med lang rekkevidde som ble bygd fra 1940–45 ved Bristol Aeroplane Company i England. Flyet var 12,6 meter langt og hadde et vingespenn på 17,65 meter.

LES OGSÅ
Er du interessert i vrakdykking?


De to kraftige hercules-motorene gav flyet en hastighet på 515 km/t. Flyet var bevæpnet med fire 20 mm maskinkanoner i nesen. Da krigen var over hadde det blitt bygd nesten 6.000 Beaufightere i forskjellige varianter.

Se dokumentar om dykking på flyvrakene i Florø her:Video: TheIDIdiver/YouTube


Deler fra flere av flyene som ble skutt ned under Den svarte fredagen finnes på Luftkampmuseet i Naustdal.

Dersom man vil dykke på Beaufighter-vraket i Høydalsfjorden vraket kan man kontakte Florø Froskemannsklubb.
Opprinnelig publisert 09.02.2020

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Spar 1.200,- på Apeks XTX 200/40

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Klubbtilbud på båtførerprøven

  – Medlemmene i dykkeklubber tilsluttet Norges Dykkeforbund kan ta kurset som leder til båtførerprøven til halv pris, forteller generalsekretær Stian Olsen.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS