75 år siden Den svarte fredagen

Trodde du «Black Friday» var et nettsalg? Da må du tro om igjen! «Den svarte fredagen» er navnet på det største luftslaget som ble utkjempet over Norge under andre verdenskrig – den 9. februar 1945 havnet fem fly i sjøen.

DOKUMENTAR

   

VRAK75 år siden Den svarte fredagen

Trodde du «Black Friday» var et nettsalg? Da må du tro om igjen! «Den svarte fredagen» er navnet på det største luftslaget som ble utkjempet over Norge under andre verdenskrig – den 9. februar 1945 havnet fem fly i sjøen.

  9. februar 2020
Den svarte fredagen begynte med at et britisk rekognoseringsfly oppdaget at flere tyske krigsskip, blant annet en destroyer, lå for anker i Førdefjorden. Beskjed ble sendt på radio til basen, og snart var en angrepsstyrke på vei.

Da 32 Bristol Beaufighterere støttet av 12 Mustanger nærmet seg Florø svarte tyskerne med å sende 16 Fock-Wulf Fw-190 fra Jagtgeschwader 5 på vingene. De tok av fra Fliegerhorst Herdla for å avskjære fienden og hindre angrep på de tyske marinefartøyene i Sunnfjord.Et av flyene som ble skutt ned den 9. februar 1945 var en Beaufighter Mk. 5, som i dag ligger på 18–27 meters dyp i Høydalsfjorden. Vraket er i relativt god stand og byr på en flott og annerledes vrakopplevelse.


Store tap på begge sider

Luftkampene var nådeløse, og de allierte mistet ti fly mot tyskernes fem. Til sammen mistet 24 piloter og navigatører livet, og fem av flyene havnet i sjøen. Ikke alle posisjonene er kjent, men minst ett av dem kan dykkes på.

Ved østenden av Notaholmen nesten innerst i Høydalsfjorden sørøst for Florø ligger vraket av en Bristol Beaufighter Mk. 5 på 18–27 meters dyp. Vraket er i relativt god stand, og man kan se store deler av vingen, den ene motoren og deler av skroget. Flyvrak fra krigen er sjelden i særlig god stand, men dette er et hederlig unntak.
Den tyske jageren Z-33 og forpostbåten V-6808 Rugier under angrep fra allierte fly den 9. februar 1945. Foto: Wikipedia/RAF


Effektivt mot skip, fly og bakkemål

Bristol Type 156 Beaufighter var en tomotors tungt jagerfly med lang rekkevidde som ble bygd fra 1940–45 ved Bristol Aeroplane Company i England. Flyet var 12,6 meter langt og hadde et vingespenn på 17,65 meter.

De to kraftige hercules-motorene gav flyet en hastighet på 515 km/t. Flyet var bevæpnet med fire 20 mm maskinkanoner i nesen. Da krigen var over hadde det blitt bygd nesten 6 000 Beaufightere.

Se dokumentar om dykking på flyvrakene i Florø her:Video: TheIDIdiver/YouTube


Deler fra flere av flyene som ble skutt ned under Den svarte fredagen finnes på Luftkampmuseet i Naustdal. Dersom man vil dykke på Beaufighter-vraket i Høydalsfjorden vraket kan man kontakte Florø Froskemannsklubb.


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS