Lanserer film om marin forsøpling
Svært mye av mindre biter fra fiskeredskaper havner i havet ubevisst eller som en gammel vane. Fiskeridirektoratet og Clean Nordic Oceans har laget en film for å sette søkelys på problemet.
Lanserer film om marin forsøpling
Foto: Clean Nordic Oceans (skjermdump)
PLASTSØPPEL

Lanserer film om marin forsøpling
Svært mye av mindre biter fra fiskeredskaper havner i havet ubevisst eller som en gammel vane. Fiskeridirektoratet og Clean Nordic Oceans har laget en film for å sette søkelys på problemet.
  17. desember 2019
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Tapte og gjenstående fiskeredskaper med påfølgende spøkelsesfiske får lett stor oppmerksomhet mye på grunn av at konsekvensene er så synlige og tydelige.

Forsøpling som følge av hverdagssituasjoner og rutiner for å håndtere kutt og avfall fra redskapsarbeid om bord eller småting som «forsvinner» når fritidsfiskeren klargjør for hummersesongen får betydelig mindre oppmerksomhet.

Se filmen her:






Konsekvensene av at disse småbitene havner i havet er større enn vi trodde og derfor må vi alle bidra til å endre våre gamle rutiner gjennom økt bevissthet. Havet er vårt matfat, skriver Fiskeridirektoratet på sine hjemmesider.

– Økt kunnskap viser at det er viktig at vi er bevisste på våre rutiner når vi håndterer redskap og utstyr for fiske. Vi må skape større bevissthet rundt det å kaste selv små biter på havet som vi vet fører til alvorlig forsøpling, sier seniorrådgiver i Fiskeridirektoratet og leder av Clean Nordic Oceans, Gjermund Langedal.

Han mener at alle ser at noe er galt når reir til sjøfugl består av tau og nettbiter, taustumper i fiskemager og selv reinen på Svalbard dør som følge av å satt seg fast i restene fra trål.

LES OGSÅ
Foreslår redningsplan for Oslofjorden


Det nordiske prosjektet Clean Nordic Oceans har nå laget en film som har til hensikt å «vekke oss» slik at folk som fisker skal bli mer oppmerksomme på dette med hverdagsrutiner.

– Dette handler om vår bevissthet og behov for bedre rutiner hvor vi viser at havet er et viktig matfat, ikke en søppelplass, sier Langedal.



Det er ikke bare det større avfallet som skaper problemer – alt småtteriet er minst like ille. Foto: Sailn1/Flickr (CC BY 2.0)


Det er fisker Håvard Asbjørn Kleppe fra Austevoll som spiller hovedrollen i filmen. Historien i filmen retter seg mot en sjarkfiskeres hverdag, men Langedal understreker at filmen er ikke noe pekefinger mot sjarkfiskere.

– Dette gjelder oss absolutt alle som er brukere av kyst og hav. Det er utrolig flott at Håvard vil ta rollen som fiskeren i denne filmen, og han står frem som et symbol gode holdninger som gir håp til at det også i fremtiden vil være mer fisk enn plast i garnene, sier Langedal.



Kilde: Fiskeridirektoratet



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis webinar for rustne dykkere

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Da bør du melde deg på Frivannslivs gratis oppfriskningskurs for deg som dykker med flasker på ryggen.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS