75 år siden D/S Wartheland ble senket

Den 12. desember 1944 ble det tyske dampskipet Wartheland bombet av britiske fly i Nordfjordeid. Vraket kan dykkes fra land, og ligger på behagelige 21 meters dybde. Se video!

D/S Wartheland like etter krigen. Foto: Sogeskrift for Eid

VRAK

VIDEO75 år siden D/S Wartheland ble senket

Den 12. desember 1944 ble det tyske dampskipet Wartheland bombet av britiske fly i Nordfjordeid. Vraket kan dykkes fra land, og ligger på behagelige 21 meters dybde. Se video!

  12. desember 2019
Denne tirsdagen like før jul i 1944 hadde 23 britiske de Havilland Mosquito-fly vært på et raid mot flystipen på Gossen. På vei hjem oppdaget de en liten konvoi med tre lasteskip og to eskortefartøyer i Eidfjorden, og gikk til angrep.

Wartheland ble truffet, og den norske losen og tre tyske soldater mistet livet. Kapteinen landsatte skipet på Sandøyrane, og her ble det liggende til hun ble hogget i 1950. Akterenden er relativt intakt, ellers er det mest vrakrester tilbake.

Vraket er tilgjengelig fra land, gjerne ved hjelp av en undervannsscooter hvis man ikke orker å svømme de ca. 50 meterne for egen maskin. Det beste er å parkere på sørsiden av Rema 1000-bygget og gå i vannet innerst på kaien.

Bli med på et dykk på D/S Wartheland:Video: Axu Kokkonen/YouTube


Rekvirert og beslaglagt tre ganger

D/S Wartheland ble bygd i stål i 1907 ved verftet Bartram & Sons Ltd. i Sunderland i England, og målte 105,6 x 15,5 meter. Tonnasjen var på 3679 BRT og skipet ble levert til London Exchange S.S. Co. Ltd. som D/S Baltic Exchange.

Under første verdenskrig ble skipet rekvirert av Royal Navy og brukt som kullfrakter. I 1932 ble skipet solgt til Latvian Shipping Company i Riga og fikk navnet Arija.

Da andre verdenskrig brøt ut ble Arija beslaglagt av den sovjetiske marinen i Riga i 1940, men hun var ikke lenge på deres hender: Allerede året etter ble hun beslaglagt av Deutsche Reich og fikk navnet Wartheland.


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Bli en bedre dykker hos Nemo i Bergen

  Rescue Diver er kanskje det viktigste kurset på PADI-stigen, og lærer deg førstehjelp og hvordan skal håndtere en ulykke. Nå har du sjansen til å bli en tryggere dykker i Bergen.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS