Oppdaget Vestlandets største korallrev

Forskere fra Havforskningsinstituttet funnet det største korallrevet til nå på Vestlandet. Revet er 300 meter langt og 200 meter bredt, og forskerne antar at det er ca. 4 000 år gammelt.

Foto: Tina Kutti, Havforskningsinstituttet

FORSKNINGOppdaget Vestlandets største korallrev

Forskere fra Havforskningsinstituttet funnet det største korallrevet til nå på Vestlandet. Revet er 300 meter langt og 200 meter bredt, og forskerne antar at det er ca. 4 000 år gammelt.

  11. november 2019
Det levende og intakte revet består hovedsakling av hardkorallen Lophelia pertusa, og kalles for Bukkarevet. Det ligger på 150 meters dyp ved Bukkaskjæret, like innenfor grensene til det nylig foreslåtte Ytre Hardangerfjorden verneområde.

– Hvis vi antar at 20 høydemeter av det vi ser på videoene er koraller, betyr det at revet er minst 4 000 år gammelt, sier forsker Tina Kutti ved Havforskningsinstituttet.

Har hatt mistanke lenge

Forskerne har hatt mistanke om at det skulle fines et korallrev ved Bukkaskjæret, etter sporadiske korallfunn de siste årene. Det har vært flere forskningstokt i området tidligere, men uten at revet har blitt funnet.

– Vi fant det nærmest på slump. Når man filmer på 150 meters dyp, ser man bare to-tre meter. Denne gangen bare lå vi der på grunn av dårlig vær og fikk ikke gjort det vi skulle. Så vi slapp ned videoriggen – og der var det, forteller havforsker Vivian Husa til NRK.

Se video fra norske korallrev:Vide: Havforskningsinstitutet/YouTube


Selv om Bukkarevet er stort, er det likevel et stykke opp til Røstrevet som er 43 kilometer langt. Det ble oppdaget i 2002 og ligger på mellom 300 og 400 meters dyp. Det finnes flere tusen kjente dypvannskorallrev langs norskekysten.

I Norge er det hovedsaklig Lophelia pertusa (også kjent som øyekorall) som danner korallrev. I Trondheimsfjorden kan man dykke på Tautra-revet, som er verdens grunneste forekomst av denne arten på rundt 40 meters dyp.

Les hele saken og se flere bilder hos Havforskningsinstituttet.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Spar 1.200,- på Apeks XTX 200/40

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Klubbtilbud på båtførerprøven

  – Medlemmene i dykkeklubber tilsluttet Norges Dykkeforbund kan ta kurset som leder til båtførerprøven til halv pris, forteller generalsekretær Stian Olsen.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS