Kan man spise blåskjell om vinteren?

Årets siste blåskjellvarsel fra Mattilsynet er publisert, men mange målestasjoner har allerede avsluttet prøvetakingen for i år. Hva gjør man om man har lyst på blåskjell?

BLÅSKJELLVARSEL

   

GOURMETKan man spise blåskjell om vinteren?

Årets siste blåskjellvarsel fra Mattilsynet er publisert, men mange målestasjoner har allerede avsluttet prøvetakingen for i år. Hva gjør man om man har lyst på blåskjell?

  5. november 2019
Mattilsynets blåskjellvarsel oppdateres en gang i uken fra midten av mars til ut oktober, og det tas prøver på 36 steder langs kysten. Nå er prøvetakingen avsluttet og sesongen er sesongen over for i år.

Dette betyr at det ikke er noe råd for blåskjell i store deler av landet. I Rogaland viser varselet rødt, mens det i Trøndelag med ett unntak er god kvalitet på skjellene. Det samme gjelder fra Tromsø til Svalbard.Ikke glem at det er andre skjell som også smaker godt! Både kamskjell og stillehavsøsters er en delikatesse – og man kan også prøve seg på hjerteskjell, strandsnegler og albueskjell.


Er det trygt å spise skjell om vinteren?

Mange lurer på om man kan sanke skjell om vinteren, når det ikke er noe blåskjellvarsel. Generelt kan blåskjell høstes og spises hele året, men marine algegifter kan forekomme året rundt, står det å lese på Mattilsynets hjemmesider.

Skjell lever av planktonalger som de filtrerer fra sjøvannet, og enkelte alger kan inneholde gifter som samles opp i skjellene. Planktonalger blomstrer sjelden om vinteren, men hvis skjellene inneholder mye algegifter senhøstes kan innholdet av algegifter i skjellene være høyt hele vinteren gjennom.

Giftsesongen for skjell varierer fra år til år og fra landsdel til landsdel. Det er derfor ifølge Mattilsynet ikke mulig å gi angi giftsesongen for ulike deler av kysten. Her må man altså ta sjansen, og sjekke det siste blåskjellvarselet for året.Vil man være helt på den sikre siden kan man ta turen på butikken dersom man vil ha blåskjell dampet i hvitvin til kveldskos. Skjellene man kjøper er sjekket for algegifter og skal være trygge året rundt.

Årets siste blåskjellvarsel gjelder frem til fredag 8. november – nye varsler starter i mars 2020. Sjekk ditt område på Mattilsynets blåskjellvarsel.


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS