I dag er det 75 år siden KNM «Kjell» ble senket

Den 28. september 1944 ble den tidligere norske torpedobåten KNM «Kjell» ble senket av britiske fly utenfor Mandal. Det ikke alle vet, er at båten het NK-02 «Dragoner» da den gikk ned. Se video fra vraket!

VRAKDYKKING

   

VIDEOI dag er det 75 år siden KNM «Kjell» ble senket

Den 28. september 1944 ble den tidligere norske torpedobåten KNM «Kjell» ble senket av britiske fly utenfor Mandal. Det ikke alle vet, er at båten het NK-02 «Dragoner» da den gikk ned. Se video fra vraket!

  28. september 2019
KNM «Kjell» ble bygd som torpedobåt 2. klasse (Lyn-klassen) ved Marinens Hovedverft i Horten i 1905. Den 41 meter lange torpedobåten hadde en innholdsrik livshistorie og var involvert i en rekke hendelser.

En av de mest kjente er Altmark-affæren, der KNM Kjell var eskorte for det tyske støtteskipet. Da krigen brøt ut lå Kjell i havn og fikk utført noen reparasjoner, og tyskerne beslagla båten og satte henne i tjeneste som minesveiper under navnet NK-02 «Dragoner».

Se video fra et dykk på NK-02 «Dragoner»:Video: Søren Mikkelsen/YouTube


Den 28. september 1944 var NK-02 «Dragoner» angrepet og senket av seks britiske de Havilland Mosquito-fly. Sju av mannskapet på 24 mann omkom i angrepet.

NM-02 «Dragoner» ligger på 32–40 meters dyp øst for Ryvingen fyr utenfor Mandal, og er et svært flott syn selv om det er delvis brutt ned. Den digre dampmaskinen er imponerende, kanonen på dekket er et flott fotomotiv og mellom alle vrakdelene ligger det mye spennende å se.

Vraket ble gjenoppdaget av tre dykkere i 2006, etter at Oslo Froskemannsklubb hadde kommet over det mer eller mindre tilfeldig på en klubbtur på 60-tallet.KNM «Kjell» var lang, smal og rask, men ikke rask nok til å slippe unna britiske fly. Dermed ble hun senket den 28. september 1944.


Vraket ligger på 32–40 meters dyp øst for Ryvingen fyr utenfor Mandal, og er et svært flott syn selv om det er delvis brutt ned. Den digre dampmaskinen er imponerende, kanonen på dekket er et flott fotomotiv og mellom alle vrakdelene ligger det mye spennende å se.

Vraket ble gjenoppdaget av tre dykkere i 2006, etter at Oslo Froskemannsklubb hadde kommet over det mer eller mindre tilfeldig på en klubbtur på 60-tallet.

Abonnér på bladet Dykking!

De som har abonnert i noen år kan finne frem utgave nr. 3/2006 av bladet Dykking og lese historien om da vraket ble gjenoppdaget. I utgave nr. 5/2017 ble vraket omtalt i serien Norsk Vrakleksikon.

Les mer om vrakene langs Norskekysten i bladet Dykking – bestill abonnement i dag!

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

  • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
  • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
  • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
  • FORSKNING: Sjøpølser
  • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
  • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
  • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
  • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
  • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.

ANNONSE:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo

 


© 2019 Forlaget Dykking AS
facebook_page_plugin
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler. Ved å besøke siden godkjenner du våre vilkår.