75 år siden KNM Kjell ble senket

Den 28. september 1944 ble den tidligere torpedobåten KNM Kjell ble senket av britiske fly utenfor Mandal. Det ikke alle vet er at båten het NK-02 Dragoner da den gikk ned.


VRAK

VIDEO75 år siden KNM Kjell ble senket

Den 28. september 1944 ble den tidligere torpedobåten KNM Kjell ble senket av britiske fly utenfor Mandal. Det ikke alle vet er at båten het NK-02 Dragoner da den gikk ned.

  28. september 2019
KNM Kjell ble bygd som torpedobåt 2. klasse (Lyn-klassen) ved Marinens Hovedverft i Horten i 1905. Den 41 meter lange torpedobåten hadde en innholdsrik livshistorie og var involvert i en rekke hendelser.

En av de mest kjente er Altmark-affæren, der KNM Kjell var eskorte for det tyske støtteskipet. Da krigen brøt ut lå Kjell i havn og fikk utført noen reparasjoner, og tyskerne beslagla båten og satte henne i tjeneste som minesveiper under navnet NK-02 Dragoner.

Se video fra et dykk på NK-02 Dragoner:Video: Søren Mikkelsen/YouTube


Senket i flyangrep

Den 28. september 1944 ble NK-02 Dragoner angrepet og senket av seks britiske de Havilland Mosquito-fly øst for Ryvingen fyr utenfor Mandal. Sju av mannskapet på 24 mann omkom i angrepet.

Vraket ligger på 32–40 meters dyp, og er et svært flott syn selv om det er delvis brutt ned. Den digre dampmaskinen er imponerende, kanonen på dekket er et flott fotomotiv og mellom vrakrestene ligger det mye spennende å se.

NK-02 Dragoner ble gjenoppdaget av tre dykkere i 2006, etter at Oslo Froskemannsklubb hadde kommet over det mer eller mindre tilfeldig på en klubbtur på 60-tallet.KNM Kjell var lang, smal og rask – men ikke rask nok til å slippe unna britiske fly. Dermed ble hun senket den 28. september 1944.


Abonnér på bladet Dykking!

De som har abonnert i noen år kan finne frem utgave nr. 3/2006 av bladet Dykking og lese historien om da vraket ble gjenoppdaget. I utgave nr. 5/2017 ble vraket omtalt i serien Norsk Vrakleksikon.


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS