Unikt vrakfunn: Hangarskipene Kaga og Akagi funnet

De to oppsiktsvekkende funnene ble gjort av forskningsskipet R/V «Petrel», som for tiden befinner seg i farvannet rundt Midwayøyene i Stillehavet, omtrent midt mellom USA og Japan.

Video: USNI News Video/YouTube

NYHETER

   

VRAKDYKKINGUnikt vrakfunn: Hangarskipene Kaga og Akagi funnet

De to oppsiktsvekkende funnene ble gjort av forskningsskipet R/V «Petrel», som for tiden befinner seg i farvannet rundt Midwayøyene i Stillehavet, omtrent midt mellom USA og Japan.

  24. oktober 2019
Hangarskipet «Kaga» ble funnet på 5 400 meters dyp i det sentrale Stilehavet i Papahanaumokuakea Marine National Park. Saken har vært omtalt i en rekke medier, inkludert Nippon.com.

Kaga var et av de seks japanske hangarskipene som deltok i angrepet på Pearl Harbor 7. desember 1941, og var også en del av flåten som skulle ta Midwayøyene – en av de viktigste strategiske utpostene i Stillehavet.«Akagi» kort tid etter sjøsettingen i 1925. Hangarskipet deltok både i angrepet på Pearl Harbor, invasjonen av Rabaul, bombingen av Darwin og slaget om Midway.


Funnet på svært dypt vann

Det amerikanske forskningsskipet R/V «Petrel» lokaliserte «Kaga» på 5 400 meters dyp den 16. oktober, og bare fire dager senere kunne de melde at også hangarskipet «Akagi» var funnet på 5 490 meters dyp.

Letingen etter hangarskipene ble satt i gang av den nå avdøde Microsoft-gründer Paul Allen, som tidligere eide forskningsskipet. De har også tidligere har gjort spektakuære funn i Stillehavet.

R/V «Petrel» lokaliserte de amerikanske hangarskipene USS «Lexington» og USS «Hornet» lenger sør i Stillehavet i fjor – også disse på flere tusen meters dyp – samt flere andre japanske og amerikanske krigsskip.

Dokumentar om slaget ved Midway:Video: Janson Media/YouTube


Overrumplet japanerne og vant en strategisk seier

Japanerne under kommando av admiral Isoroku Yamamoto håpet å knuse det som var igjen av den amerikanske stillehavsflåten med Midway, men det de ikke visste var at amerikanerne kunne dekode radiomeldingene deres.

Ved hjelp av en luremelding fikk de japanerne til å røpe at det forestående angrepet skulle skje ved Midway, og den amerikanske marinen la en slagplan for å overraske japanerne.

Slaget ved Midway endte med at fire japanske hangarskip og en krysser ble senket. Amerikanerne mistet hangarskipet «Yorktown» og jageren «Hammann» i kampene, men vant en strategisk svært viktig seier som regnes som vendepunktet i krigen i Stillehavet.

Du kan følge R/V «Petrel» på Facebook, YouTube og på www.rvpetrel.com.

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

  • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
  • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
  • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
  • FORSKNING: Sjøpølser
  • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
  • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
  • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
  • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
  • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.

ANNONSE:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo

 


© 2019 Forlaget Dykking AS
facebook_page_plugin
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler. Ved å besøke siden godkjenner du våre vilkår.