Økt innsats mot marin forsøpling
Regjeringen foreslår å bevilge 5 millioner kroner til økt innsats mot marin forsøpling. Dette kom frem da statsbudsjettet for 2020 ble lagt frem i går.
Økt innsats mot marin forsøpling
Foto: Slettaa Dykkerklubb/Sondre Ski
MILJØ

Økt innsats mot marin forsøpling
Regjeringen foreslår å bevilge 5 millioner kroner til økt innsats mot marin forsøpling. Dette kom frem da statsbudsjettet for 2020 ble lagt frem i går.
  8. oktober 2019
☒   ANNONSE:
Bevilgningen skal blant annet gå til å følge opp «plastavtalen» – en samarbeidsavtale med næringslivet – og til ordningen «fishing for litter». Fiskeridirektoratets arbeid med opprenskingstokt skal også styrkes.

I dag er alle pliktige til å bringe sitt eget avfall til havn, men det blir ikke mindre plast og annet avfall i havet om alle bare leverer det avfallet de selv har produsert.

LES MER: Fant bilvrak ved Tromøya


– Potensialet for verdiskaping, jobber og matproduksjon i marine næringer er stort, men det krever et rent hav. Bevilgningen skal bidra til at mer avfall kan bli samlet inn og levert vederlagsfritt i flere havner enn i dag, sier fiskeri- og sjømatminister Harald Tom Nesvik (FrP).

Arbeidet mot marin forsøpling og redskapsopprydding er et høyt prioritert område for regjeringen og bevilgningene har økt vesentlig de siste årene. Innsatsen har gått fra 2 til 13,4 millioner siden 2013.

LES OGSÅ
Fire tonn redskap hentet opp fra Bunnefjorden


Fiskeridirektoratet har gradvis brukt mer midler på opprenskingstokt de siste årene, fra 2 millioner for 5 år siden til 6 millioner i år.

«Fishing for litter» er en ordning som skal sikre at fiske- og havbruksfartøy kan levere eierløst avfall vederlagsfritt i elleve fiskerihavner.Ordningen ble startet av Klima- og miljødepartementet i 2016 som et toårig prøveprosjekt, og ble videreført i 2019 med et budsjett på to millioner kroner. Dette økes til 2,4 millioner i 2020.

«Plastavtalen» er en avtale mellom Nærings- og fiskeridepartementet og Kystrederiene, Fiskebåt og Norske Havner. Partene forplikter seg til å ta opp mer avfall fra havet i bytte mot at flere havner enn i dag tar i mot avfallet vederlagsfritt.

Kilde: www.regjeringen.no

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Spar 1.200,- på Apeks XTX 200/40

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Klubbtilbud på båtførerprøven

  – Medlemmene i dykkeklubber tilsluttet Norges Dykkeforbund kan ta kurset som leder til båtførerprøven til halv pris, forteller generalsekretær Stian Olsen.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS