Dykkere sentrale i kampen mot spøkelsesfiske

Havforskningsinstituttet får plastpose-millioner fra Handelens Miljøfond til et historisk ryddeprosjekt i Raet nasjonalpark. Nå skal både forskere, dykkere og lokalbefolkningen samarbeide.

Dykkere sentrale i kampen mot spøkelsesfiske
Forsker Alf Ring Kleiven ved Havforskningsinstituttet. Foto: Erlend Astad Lorentzen

SPØKELSESFISKEDykkere sentrale i kampen mot spøkelsesfiske

Havforskningsinstituttet får plastpose-millioner fra Handelens Miljøfond til et historisk ryddeprosjekt i Raet nasjonalpark. Nå skal både forskere, dykkere og lokalbefolkningen samarbeide.

  2. oktober 2019
  Av Christine Fagerbakke, Havforskningsinstituttet
☒   ANNONSE:
Havforskningsinstituttet får over ti millioner kroner til å rydde havbunnen i Raet nasjonalpark i Aust-Agder. Målet er å fjerne alt spøkelsesfiske i parken.

– Dette er et spennende prosjekt. Det binder sammen både forskning, innovasjon og konkrete tiltak for å rydde i naturen. For å lykkes er det behov for en stordugnad der både fiskere, offentlig forvaltning og næringslivet aktivt blir med i planlegging og gjennomføring, sier prosjektleder og forsker Alf Ring Kleiven.

En av grunnene til at Handelens miljøfond nå har valgt å støtte Havforskningsinstituttet økonomisk i opprydningen, er det økende problemet med spøkelsesfiske.

– Det er viktig for bestander og økosystemer i havet å få slutt på denne unødvendige drepingen, sier Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond.Video: Havforskningsinstituttet/Geir Eliassen/GE Media


Behov for tett samarbeid med lokalbefolkningen

Raet nasjonalpark strekker seg over kommunene Arendal, Tvedestrand og Grimstad. Det store området gjør at forskerne er helt avhengige av tilbakemeldinger fra lokalbefolkningen for å få maks uttelling i prosjektet.

– Vi har behov for den entusiastiske lokalbefolkningen vi har her i sør. Vi må finne områder hvor det står mye tapte redskap og en innsats fra alle vil hindre fremtidig redskapstap, sier Kleiven.

LES OGSÅ
Prøvefisket for hummer er i gang


Prosjektet ledes av Havforskningsinstituttet, som stiller med forskere som skal dokumentere og planlegge det operasjonelle.

Gjennomføringen skjer i regi av blant annet Green-Bay AS og en rekke frivillige aktører. Det skal også kobles opp mot Blått kompetansesenter sør.

– Dette prosjektet skal ha overføringsverdi til andre kystområder. Derfor må vi inn med både forskning og dokumentasjon. I tillegg vil det bli invitert aktører fra næringslivet som kan bidra med kompetanse og innovasjon som kan bidra til effektiv opprydning, forklarer Kleiven videre.Hummer og krabber er særlig utsatt for spøkelsesfiske, og en opprydding på havbunnen er viktig. Ifølge Havforskningsinstituttets undersøkelser ble det mistet 14 500 teiner etter hummerfisket for to år siden.


Samarbeider med dykkeforbundet

Kleiven har jobbet tett med Norges Dykkeforbund (NDF) i kampen mot spøkelsesfiske i en årrekke. Arendal Undervannsklubb har vært aktive i dette arbeidet i en årrekke, og blir en naturlig samarbeidspartner i dette prosjektet.

– Vi har alle rapportene på tapt fiskeredskap som har blitt sendt inn på landsbasis, så vi begynner å få en god oversikt over hvor mye og hvilke redskaper som står ute, sier Kleiven som roser arbeidet dykkere har gjort de siste årene.

LES OGSÅ
Kjempeinnsats av dykkeklubbene


– Det har ikke blitt gjennomført et så systematisk arbeid over et like stort område som Raet nasjonalpark før. Disse pengene betyr at vi endelig kan gjennomføre et skikkelig prosjekt på spøkelsesfiske, avslutter forskeren.

Prosjektet er i gang, og allerede i år vil det bli jobbet med tiltak mot spøkelsesfiske under hummerfisket i Raet nasjonalpark.

Artikkelen er gjengitt med tillatelse fra forfatter Christine Fagerbakke. Den ble først publisert hos Havforskningsinstituttet 20. september 2019.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Spar 1.200,- på Apeks XTX 200/40

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Klubbtilbud på båtførerprøven

  – Medlemmene i dykkeklubber tilsluttet Norges Dykkeforbund kan ta kurset som leder til båtførerprøven til halv pris, forteller generalsekretær Stian Olsen.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS