25 nye arter på vei til Barentshavet

Fiskebestandene i Barentshavet har flyttet seg betydelig de siste årene. Nå kan flere nye fiskearter være på vei inn i havområdet på grunn av klimaendringene.

Illustrasjon: Havforskningsinstituttet

FORSKNING

MILJØ25 nye arter på vei til Barentshavet

Fiskebestandene i Barentshavet har flyttet seg betydelig de siste årene. Nå kan flere nye fiskearter være på vei inn i havområdet på grunn av klimaendringene.

  2. oktober 2019
– Hovedforklaringen er klimaendringene i Barentshavet. Varmere vann gjør det godt levelig og sørger for rikelig med mat for arter som normalt trives bedre lenger sør, forteller Maria Fossheim.

Hun er programleder for Barentshavet og Polhavet på Havforskningsinstituttet, og har sammen med kolleger fra blant annet UiT har hun vakt oppsikt med en artikkel i anerkjente Nature, ifølge en artikkel på www.hi.no.

I studien har forskerne undersøkt hvordan det sørlige fiskearter som torsk og hyse gradvis forflytter seg nordover. Så mye som 25 nye arter kan innta Barentshavet innen 2050.

Slik flytter fisken seg i Barentshavet:Video: Havforskningsinstituttet/YouTube


Nye arter kommer, andre presses ut

Forskerne har bearbeidet data som viser at det har vært en markant endring i utbredelsen av fiskesamfunnene fra 2004 til 2012. Forflytningen har skjedd raskere enn det FNs klimapanel hadde forutsett.

– Med klimaendringene ser vi at artssammensetningen i Barentshavet endrer seg. Nye arter kommer til, andre blir presset ut i randsonene. Data frem til 2017 tyder på at fiskesamfunnene stabiliserer seg på et nytt nivå, sier Fossheim.

Hun forteller at det er vanskelig å forutse hvilke arter som blir vanlige i Barentshavet frem mot 2050, men polartorsk er et eksempel på en fiskeart som trolig blir presset ut og må finne nye leveområder i Polhavet.Kilde: Havforskningsinstituttet
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Spar 1.200,- på Apeks XTX 200/40

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Klubbtilbud på båtførerprøven

  – Medlemmene i dykkeklubber tilsluttet Norges Dykkeforbund kan ta kurset som leder til båtførerprøven til halv pris, forteller generalsekretær Stian Olsen.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS