Ulovlig ROV-dykk på vraket av Estonia

Finsk politi etterforsker en tysk dykkebåt som dykket ulovlig på vraket med en ROV. Estonia er fredet og det er dykkeforbud på stedet.

NYHETER

VRAKUlovlig ROV-dykk på vraket av Estonia

Finsk politi etterforsker en tysk dykkebåt som dykket ulovlig på vraket med en ROV. Estonia er fredet og det er dykkeforbud på stedet.

  26. september 2019
Ifølge den finske kystvakten var den tyske dykkebåten M/S Fritz Reuter på vrakstedet mandag ettermiddag. Til tross for anmodning om å ikke forstyrre gravfreden ble det senket en ROV i sjøen.

Denne skal ha vært nede i flere timer og kystvakten mistenker at den ble brukt til ulovlig utforsking av vraket, melder avisen ERR News. Ifølge Helsinki Times er det ikke klart om noen har blitt arrestert eller siktet i saken.

Vraket av Estonia ligger på 74 til 85 meters dyp i internasjonalt farvann, omtrent 24 sjømil fra den finske øya Utö.I morgentimene torsdag var Fritz Reuter utenfor Liepaja i Latvia på vei til Cuxhaven i Tyskland. Vrakposisjonen er markert øverst i kartet. Skjermdump: www.marinetraffic.com


Dykkeplattform, ROV og sonar

M/S Fritz Reuter eies av rederiet Restemeyer & Baumhör Shipping GmbH i Paderborn i Tyskland.

Båten er utstyrt for dykking og undersøkelser med ROV og sonar, samt undervannsfilm og TV. Dette skriver rederiet på sine hjemmesider.

Det er ikke kjent hva som er formålet med besøket på vrakstedet. Rederiet har foreløpig ikke besvart vår henvendelse.M/S Fritz Reuter. Foto: R&B Shipping


Fredet gravplass

En avtale fra 1995, undertegnet av en rekke land, erklærer Estonia som en fredet gravplass og forbyr all dykking ved vraket. Men Estonia ligger i internasjonalt farvann, noe som gjør det vanskelig å straffeforfølge personer som bryter forbudet, ifølge VG.

Tyskland er blant landene som ikke har undertegnet avtalen, som bare omfatter borgere i landene som har signert. Vraket ligger innenfor Finlands økonomisk sone og overvåkes med radar av den finske marinen.Estonia sank i en storm i Østersjøen i 1994. Foto: Wikimedia Commons


Snart 25 år siden forliset

Lørdag 28. september er det 25 år siden M/S Estonia sank i en storm. Hele 852 mennesker omkom etter at baugporten og rampen til bildekket brakk løs fra skipet, som ble fylt med vann og sank. Bare 137 overlevde.

Forliset har vært gjenstand for flere konspirasjonsteorier, og mange mistenker at man aldri fikk vite den hele og fulle sannheten rundt hva som skjedde.


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS