Nordsjøtorsken mister MSC-sertifisering

Etter bare 16 måneder på listen over sertifiserte fiskebestander suspenderer Marine Stewardship Council (MSC) nordsjøtorsken. Dette skjer etter at bestanden har falt under forskernes råd for minstenivå.

MILJØ

   

FISKERI

   

NYHETERNordsjøtorsken mister MSC-sertifisering

Etter bare 16 måneder på listen over sertifiserte fiskebestander suspenderer Marine Stewardship Council (MSC) nordsjøtorsken. Dette skjer etter at bestanden har falt under forskernes råd for minstenivå.

  26. september 2019
– Suspenderingen påvirker alle MSC-sertifiserte fiskerier som fisker på denne bestanden, melder organisasjonen Marine Stewardship Council (MSC).

I en pressemelding forteler MSC at det seneste vitenskapelige rådet for 2019 fra det internasjonale rådet for havforskning (ICES) viser en skarp nedgang i bestanden av nordsjøtorsk, til under kritisk nivå.

Bestanden kan kollapse

– Dette betyr at bestanden står i fare for å kollapse ettersom reproduksjonen av ungfisk er utilstrekkelig for å ivareta en bærekraftig bestand, skriver organisasjonen.

Årsaken til nedgangen er uklar, men forskerne peker blant annet mot varmere vann som følge av klimaendringene og færre unge torsk som overlever. Også i Skagerrak har forskerne sett det samme.Nedgangen skjer til tross for at fiskerne aktivt har unngått å fange ungfisk, som er kritisk for reproduksjonssyklusen og bestandenes generelle helse, heter det i pressemeldingen.

– Fremover vil det være kritisk å øke vår forståelse av klimaendringenes påvirkning på de ulike fiskeriene, samt forbedre forskningen og samarbeidet, sier Linnea Engström, Programdirektør, MSC Skandinavia og ØstersjøregionenNordsjøtorsken mister MSC-sertifiseringen. Denne bestanden står bare for en listen del av den norske forsyningen av torsk – det aller meste kommer fra Barentshavet.


Skal sikre bærekraftig forvaltning

MSC samarbeider med fiskerinæringen når de utvikler planene sine for å gjenopprette denne miljømessige og kulturelt viktige bestanden.

– Målet er at man i fremtiden kan sikre en bærekraftig forvaltning av torskefisket i Nordsjøen, sier Engström.

Selv om nordsjøtorsken er en viktig fiskebestand for mange land, presiserer MSC at denne bestanden kun står for ca. 1,5% av den norske forsyningen av torsk. Resten kommer fra Barentshavet, hvor bestanden er i god forfatning.

Kilde: Marine Stewardship Council


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS