Prøvefisket for hummer er i gang

I forkant av hummersesongen har lokalbefolkningen flere steder lagt ned en solid innsats for å samle data om hummerbestanden. Dette gleder forskerne på Havforskningsinstituttet.

NYHETERPrøvefisket for hummer er i gang

I forkant av hummersesongen har lokalbefolkningen flere steder lagt ned en solid innsats for å samle data om hummerbestanden. Dette gleder forskerne på Havforskningsinstituttet.

  18. september 2019
  Av Christine Fagerbakke, Havforskningsinstituttet
Langs hele landet ønsker lokalbefolkningen å vite hvordan deres fredningsområder for hummer utvikler seg. Samarbeidet mellom Havforskningsinstituttet, kommuner og lokalbefolkningen gjør at det samles inn data fra store områder langs kysten.

– Det er fantastisk at så mange folk er engasjert. Dette har blitt et ekte folkeforskningsprosjekt, sier forsker Alf Ring Kleiven.

Noen av områdene som er i full gang er Nesodden, Kragerø, Flekkefjord, Kvitsøy og Austevoll.Mange ønsker å vite hvordan det står til med hummeren, og lokalbefolkningen bidrar flere steder i landet. Foto: Alf Sverre Torgersen


Entusiastisk gjeng på Hidra

I begynnelsen av september var forskeren med en gjeng fra Hitterøy Kystlag på Hidra i Flekkefjord under oppstarten av deres prøvefiske, som varer en liten uke.

– Jeg har kun hjulpet dem i oppstarten. De skal få all æren av arbeidet de har lagt ned for å kartlegge fredningsområdet, sier Kleiven og legger til:

– De er virkelig en fantastisk gjeng. Det har ikke stått på mannskap eller lignende. Dugnadsånden er sterk der ute.På Hidra har Hitterøy kystlag stilt opp mannsterke for å delta på prøvefisket i hummerreservatet. Foto: Alf Sverre Torgersen


Hummerfisket er kystkultur

Forskeren tror at en av grunnene til at prøvefisket for hummer har blitt såpass populært er at hummeren er sterkt forankret i norsk kystkultur.

– Vi opplever at lokalbefolkningen bryr seg om hummeren, påpeker Kleiven.

De positive effektene av fredningsområder for hummer har medført at Fiskeridirektoratet har oppfordret alle kommuner med sjølinje og hummerbestand til å opprette egne fredningsområder. I dag er det nærmere 40 områder fordelt over hele landet.

– Det kommer nye områder hvert år og initiativet tas lokalt i kommunene, fortsetter Kleiven.Forsker Alf Ring Kleiven oppfordrer enda flere i lokalbefolkningen til å ta del i det store folkeforskningsprosjektet. Foto: Alf Sverre Torgersen


Må følge en fast mal

De som deltar i prøvefisket må følge en fast mal fra Havforskningsinstituttet. Denne gir instrukser på hvordan undersøkelsene skal gjennomføres. De må fiske både innenfor og utenfor fredningsområdet, bruke en standardisert teine uten fluktåpning og notere observasjoner.

– Siden lokalbefolkningen samarbeider med oss er det viktig at de følger malen. De noterer ned hver teine, posisjon, dybde, fangst og hummerens kjønn og størrelse - før de selvsagt slipper hummeren ut igjen, forklarer Kleiven.

Prøvefisket er et sideprosjekt til fredingsarbeidet som Havforskningsinstituttet gjør for hummeren. Målet er å hjelpe lokale grupper til å holde oversikt over sine områder og inngå i et større materiale for å følge bestandsutviklingen på hummer langs norskekysten.

Artikkelen er gjengitt med tillatelse fra forfatter Christine Fagerbakke. Den ble først publisert hos Havforskningsinstituttet 17. september 2019.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS