Passasjerfly senket som dykkemål

Et passasjerfly ble i forrige uke senket på 28 meters dyp i Jordan. Flyet er siste skudd på stammen av senkede fartøyer i Aqaba, og skal fungere som et kunstig rev og turistmagnet på havbunnen. Se de første bildene her!

Foto: Aqaba Tourism

NYHETER

VRAKPassasjerfly senket som dykkemål

Et passasjerfly ble i forrige uke senket på 28 meters dyp i Jordan. Flyet er siste skudd på stammen av senkede fartøyer i Aqaba, og skal fungere som et kunstig rev og turistmagnet på havbunnen. Se de første bildene her!

  8. september 2019
  Hans Olav Nyborg, www.hangar.no
Turistmyndighetene i Aqaba har senket en rekke forskjellige objekter til glede for fisk og dykkere de siste årene, og i forrige uke ble et Lockheed L-1101 TriStar passasjerfly en del av samlingen.

Flytypen ble produsert på 70-tallet og hadde plass til opptil 400 passasjerer. Den var en av de mest avanserte passasjerflyene i sin tid, blant annet med et banebrytende system for automatisk landing.Fra senkingen utenfor Aqaba i Jordan i forrige uke. Foto: Aqaba Tourism


I 2017 ble et Hercules-fly senket på havbunnen utenfor Aqaba, og i fjor åpnet et militært undervannsmuseum med mindre enn 19 forskjellige tanks, militære kjøretøyer, helikoptre og kanoner.

Senkingen av flyet var vellykket, og de første dykkene har allerede blitt gjennført. Mye av interiøret i flyet beholdt, og både seter, bagasjehyller, toaletter og en rekke instrumenter i cockpiten er intakte.

Her er de første undervannsbildene av flyet:


Det 54 meter lange flyet er et spennende og uvanlig dykkemål. Foto: Aqaba Tourism


Flyet hadde kjennetegn CS-TMP, og ble levert i 1985 til Royal Jordanian Airlines. I 1998 opererte det for Apollo og svenske Novair. Frem til 2008 var det portugisiske Luzair som opererte flyet.

De siste årene har flyet stått lagret for å enten selges som deler eller hugges opp, men i stedet endte det sine dager på havets bunn. Allerede den første dagen ble det rapportert at fisk hadde tatt bosted i lasterommet.Her er CS-TMP fotografert på Oslo Lufthavn Gardermoen i Luzairs farger. Foto: Hans O. Nyborg


Kilde: www.hangar.no

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS