Minst 25 omkom i brannen på Conception

Kystvakten i Los Angeles bekrefter i morgentimene i dag at 25 personer er funnet omkommet etter den tragiske brannen på dykkebåten Conception ved Santa Cruz Island i California.

Liveaboarden før den sank. Foto: Ventura County Fire Department

NYHETERMinst 25 omkom i brannen på Conception

Kystvakten i Los Angeles bekrefter i morgentimene i dag at 25 personer er funnet omkommet etter den tragiske brannen på dykkebåten Conception ved Santa Cruz Island i California.

  3. september 2019
Da en kraftig brann brøt ut på liveaboarden Conception i går natt lokal tid ble passasjerene som sov under dekk fanget i flammene. Ni personer er fortsatt savnet, men myndighetene frykter at alle har omkommet.

Brannen brøt ut mens båten lå for anker i Platts Harbor på Santa Cruz Island sør for Santa Barbara i California. Båten skal raskt ha blitt overtent.

Det tok omtrent en time fra nødsignalet ble sendt til brann- og redningsmannskaper ankom stedet. Santa Cruz Island ligger 48 kilometer vest for Oxnard i Ventura County, hvor brannmannskapene kom fra.

Da de kom frem var det ikke noe de kunne gjøre for å redde de ombord. Båten sank på 20 meters dyp under slokkingsarbeidet og bare litt av baugen er synlig.

Mannskapet ble reddet

Mannskapet på fem reddet seg ved å hoppe i vannet da brannen brøt ut. Et ektepar som befant seg på seilbåten «Great Escape» i nærheten ble vekket av banking på skroget og tok dem ombord, skriver VG.


Fire av mannskapet har blitt tatt i land, én med lettere skader. Kapteinen befinner seg fortsatt på åstedet.

Kystvakten leter videre etter de ni som er savnet, blant annet med dykkere, men i nyhetssendinger i amerikanske medier i natt går det frem at sjansene for å finne overlevende ansees som små.

Se nyhetssending fra CBS San Fransisco Bay Area:Video: CBS SF Bay Area/YouTube


I natt har dykkere jobbet på åstedet for ulykken. De har søkt etter de savnede og hentet opp flere omkomne fra vannet. Det har vært spekulert i om brannen kunne skyldes en eksplosjon ombord, men det er foreløpig ikke noe som tyder på dette, ifølge Dagbladet.

Letingen etter de savnede fortsetter til tirsdag morgen lokal tid, opplyser kystvakten.

Har frigitt nødsamtale

Nødanropet fra kapteinen på Conception blitt offentliggjort i flere medier, blant annet CNN. Lyden er av dårlig kvalitet, men man kan høre kapteinen gi posisjonen på båten og fortelle at han ikke får puste.

– Kan du komme deg tilbake ombord og låse opp for passasjerene? Har dere utstyr til å slukke med? Ikke engang brannslokkingsapparater? spør redningssentralen når de svarer på nødanropet.

Det er ikke mulig å høre hva kapteinen svarer, men eieren opplyser at båten var utstyrt med et CO2-anlegg for brannslukking i motorrommet.Fra slokkingsarbeidet i går kveld norsk tid. Foto: Ventura County Fire Department


Samarbeider med myndighetene

Liveaboarden Conception tilhører selskapet Truth Aquatics, og var på en 3-dagers dykketur ved Santa Cruz Islands sør for Santa Barbara da brannen brøt ut. Den 75 fot lange båten ble bygd i 1981 og har en kapasitet på 46 personer i 13 dobbeltlugarer og 20 enkeltlugarer.

Eieren av båten samarbeider med myndighetene, og det skal ikke være mistanke om at noe kriminelt har skjedd. Conception var chartret av selskapet Worldwide Diving Adventures på den skjebnesvangre turen.

Mike Eliason fra Santa Barbara County Fire Department skriver på Twitter at flere opplysninger vil bli gitt på en pressekonferanse klokken 19 norsk tid. Vi kommer tilbake med mer informasjon.

LES MER: Katastrofebrann på dykkebåt i California

Her skjedde ulykken:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS