Etterlyser påbud om redningsstiger

De fleste drukningsulykkene i Norge skjer etter fall fra brygge eller land. Daglig leder i Wee Marine og styreleder i Slettaa Dykkerklubb, Åge Wee, etterlyser nå en lovendring som påbyr redningsstiger på brygger i hele Norge.


SIKKERHETEtterlyser påbud om redningsstiger

De fleste drukningsulykkene i Norge skjer etter fall fra brygge eller land. Daglig leder i Wee Marine og styreleder i Slettaa Dykkerklubb, Åge Wee, etterlyser nå en lovendring som påbyr redningsstiger på brygger i hele Norge.

Annonsørinnhold fra Wee Marine AS
Fra 1. januar 2019 og frem til og med juli måned druknet det hele 55 personer i Norge, ifølge statistikk fra Redningsselskapet. Av disse har 23 personer falt fra land eller brygge – den klart største andelen dødsulykker ved drukning.

Til sammenlikning døde 14 personer etter ulykker med fritidsbåt, og seks personer druknet i forbindelse med bading. Rogaland og Hordaland er i særklasse dominerende innen drukningsulykker fra brygger, med henholdsvis 6 og 5 ulykker inneværende år.

Drukningsulykker kan unngås

Mange drukningsulykker etter fall fra land og brygger ville vært unngått med et nasjonalt påbud om redningsstiger i havner og på brygger, sier daglig leder i Wee Marine og styreleder i Slettaa Dykkerklubb, Åge Wee.

– I dag har vi blant annet krav om flytevester om bord i båt, og det er høyt fokus på farts- og alkoholbegrensninger på sjøen. Når vi ser at antallet drukningsulykker fra brygger er vesentlig høyere enn fra båt, er det etter min mening en selvfølge at det settes inn tiltak for å begrense dette, fortsetter han.Svært få brygger og kaianlegg i Norge har godkjente redningsstiger. – Et nasjonalt påbud om redningsstiger på private og kommunale brygger og småbåthavner vil redde mange liv, mener daglig leder i Wee Marine, Åge Wee.


Ingen regler om redningsstiger

Per i dag er det ingen regler som påbyr redningsstige eller annet redningsutstyr på private og kommunale brygger eller i småbåthavner. Heller ikke i den nylige Proposisjon 86L, «Lov om havner og farvann», finnes det noe forslag til et påbud om redningsstiger.

Bare brygger som benyttes som arbeidsplass har i dag krav til redningsutstyr igjennom Arbeidsmiljøloven. Dermed ligger det svært mange dødsfeller og dupper i sjøen langs vår langstrakte kyst, mener Åge Wee.Alle brygger der det utføres arbeid skal ha godkjente redningsstiger. Disse skal blant annet strekke 1 meter under vannflaten ved lavvann. Selv ikke Sjørfartsdirektoratet i Haugesund har godkjente redningsstiger på sitt kaianlegg, viser dette bildet.


– Å ha en redningsstige som er lett synlig og enkel å ta i bruk dersom man skulle falle i sjøen, er hverken spesielt kostbart eller vanskelig å montere. I så måte er den en rimelig livsforsikring både for brygge- og småbåteiere, sier han.

– Er man alene på bryggen og slår hodet når man faller på sjøen, vil ikke en stige redde deg, men for alle som blir liggende og kave i iskaldt vann kan den utgjøre forskjellen på liv og død, sier Åge Wee, som nå ønsker at myndighetene kommer på banen.

– Ser vi på drukningsstatistikken over personer som faller fra land og brygger, dør det nordmenn langs hele kysten hvert eneste år. Derfor er dette et nasjonalt anliggende, og ikke noe hver enkelt kommune bør ta stilling til. Et nasjonalt påbud om redningsstiger på private og kommunale brygger og småbåthavner vil redde mange liv, avslutter daglig leder i Wee Marine, Åge Wee.


Kontakt Wee Marine AS:
Daglig leder: Åge Wee
Hjemmeside: www.wee-marine.no
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Telefon: 982 15 155

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS