11 millioner tonn plast på havbunnen
Mengden plastsøppel på bunnen av verdens hav kan være opptil 100 ganger så stor som mengden som flyter i overflaten. Dette viser en ny studie fra CSIRO.
11 millioner tonn plast på havbunnen
Dykkere fjerner spøkelsesgarn. Foto: NOAA Photo Library (CC BY 2.0)
HAVMILJØ

11 millioner tonn plast på havbunnen
Mengden plastsøppel på bunnen av verdens hav kan være opptil 100 ganger så stor som mengden som flyter i overflaten. Dette viser en ny studie fra CSIRO.
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Forskere ved Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) og University of Toronto i Canada fant at opptil 11 millioner tonn plast forurenser havbunnen globalt.

Undersøkelsene inkluderer både mikroplast og større gjenstander som fiskegarn, engangskopper og plastposer.


– Vi vet at millioner av tonn plastavfall havnet i havet hvert år, men vi visste ikke hvor mye av dette som havner på havbunnen, sier seniorforsker Denise Hardesty ved CSIRO.

Hun er medforfatter av en ny forskningsrapport som har undersøkt denne problematikken. Funnene forskerne har gjort er dramatiske.

LES OGSÅ
Vil fase ut engangsplasten


– Vi oppdaget at havbunnen er siste hvilested for det meste av plastfor­urensningen. Vi anslår at mellom 3 og 11 millioner tonn plast synker ned på bunnen, sier Hardesty.

Undersøkelsene ble ledet av Alice Zhu, en doktorgradskandidat ved universitetet i Toronto i Canada som spesialiserer seg på plastforurensning i havet.

Hvor havner plasten i havet?


– Havoverflaten er bare et midlertidig stoppested for plastsøppelet. Hvis vi kan hindre at det havner i havet, kan vi også hindre at det ender opp på havbunnen, sier hun.

Undersøkelsene at plastsøppel likevel vil fortsette å ende opp i dyphavet. Funnene bidrar til å fylle et langvarig kunnskapsgap om hvordan plast opptrer i det marine miljøet.

Hvert eneste minutt havner plastsøppel tilsvarende en hel søppelbil i havet.


– Å forstå drivkreftene bak hvordan plast transporteres og akkumuleres i dyphavet vil bidra til at man kan identifisere kildene og sette inn bedre tiltak for å redusere risikoen plastforurensning utgjør for livet i havet, sier Zhu.

Studien er en del av CSIRO-prosjektet «Ending Plastic Waste», som har som mål å redusere mengden plast som havner i havet i Australia med 80% innen 2030.

9 av 10 vil ha globalt forbud


Det produseres omtrent 440 millioner tonn plast årlig, eller omtrent den samlede vekten til hver eneste person på planeten.

Plastforurensning skader ikke bare miljøet og økosystemene, men også menneskers helse og økonomi – og plastbruken forventes å dobles innen 2040.

Forhandlingene om en global plastavtale finner sted i Ottawa fra 23.–29. april er et lite fremskritt, men motarbeides av lobbyvirksomhet fra petrokjemisk industri.



Kilde: Commondreams.org (med tillatelse)



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Dusinet fullt i Rødehavet

    Dykkebazaar og Aggressor Fleet byr på en fantastisk liveaboard hvor man får dykke alle beste vrakene i Rødehavet – og de har gode betingelser for dykkeklubber og grupper.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • – Vi gjør service på alle ventiler

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for yrkesdykkere og dykkebransjen – de tar imot ventilsett og flasker fra alle dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS