Mye plast i døde havskilpadder
En bit av et Halloween-kostyme var blant hundrevis av plastbiter forskerne fant i fordøyelsessystemet på døde havskilpadder i Middelhavet.
Mye plast i døde havskilpadder
En død havskilpadde. Foto: Pxhere.com
HAVSKILPADDER

Mye plast i døde havskilpadder
En bit av et Halloween-kostyme var blant hundrevis av plastbiter forskerne fant i fordøyelsessystemet på døde havskilpadder i Middelhavet.
  Av Dykking.no
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Forskere undersøkte 135 glattkaretter som enten var skylt opp på stranden eller tatt som bifangst i fiskegarn utenfor nordkysten av Kypros. Nå er resultatene publisert på forskningsnettstedet EurekAlert.org.

Mer enn 40% av skilpaddene hadde plast i fordøyelsessystemet, slik som flaskekorker og en heksefinger fra et Halloween-kostyme:

Plast

Dette fant forskerne i magen på en av de døde skilpaddene. Foto: University of Exeter


Forskerteamet, ledet av universitetet i Exeter og North Cyprus Society for the Protection of Turtles (SPOT), sier at glattkaretten kan hjelpe dem å forstå hvordan plastforsøpling påvirker det marine livet.

– Reisen til Halloween-leken fra et barnekostyme til tarmene til en havskilpadde er et fascinerende innblikk i plastsøppelets livssyklus, sier Emily Duncan fra Centre for Ecology and Conservation ved universitetet i Exeter.

LES OGSÅ
Nyoppdaget art hadde plast i magen


Skilpadder spiser ikke bare maneter, men også krepsdyr de finner på havbunnen. Det er lett å se hvordan plastbiten fra Halloween-kostymet kan ligne på en krabbeklo.

Undersøkelsen avslørte til sammen 492 plastbiter i de døde havskilpaddenes fordøyelsessystem. I én av dem fant forskerne hele 67 plastbiter.

Skilpaddeegg med GPS lurer tyver


Havskilpaddene viste også en sterk forkjærlighet for plastsøppel av visse typer, farger og former:

– For det meste ble det funnet plast fra poser (62%), klar (41%) eller hvit plast (25%). De vanligste typene var polypropylen (37%) og polyetylen (35%), sier Duncan.

LES OGSÅ
Enorme mengder plast i havet


Hun mener det er sannsynlig at havskilpaddene spiser plast som likner mest på deres naturlige føde.

– Vi kjenner fortsatt ikke den fulle effekten plast har på havskilpaddenes helse, men negative effekter kan være blokkering av tarmen og redusert opptak av næring, sier Duncan.

Nå klekkes nesten bare hunner


Havskilpaddene i studien ble funnet over en 10-års periode (2012–22). Mengden plast de hadde i seg økte ikke i løpet av denne tidsperioden, men var stabilt på samme nivå.

Forskerne rapporterer at det ikke var noen forskjell mellom skilpadder som hadde strandet eller var tatt som bifangst.



Studien gir forskerne viktig informasjon om plastforurensningen i det østlige Middelhavet, men mer forskning er nødvendig for å få en bedre forståelse.

Prosjektet finansieres av EU-midler, og gjennomføres i samarbeid med Eastern Mediterranean University og Near East University.





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis intro til uv-jakt og sanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Bli med på et gratis webinar hvor Martin Helseth forteller deg mer!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bli med – ta PADI AOWD i helgen

    Har du tatt grunnkurs i dykking? Ta et skritt videre og bli med på et PADI Advanced Open Water Diver-kurs hos Oslofjorden Dykkesenter! Neste kurs starter allerede i morgen 22. mars.
Siste videoer:
Annonse:
ANNONSE:
ANNONSE:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS