Unik konsert i Plura i dag
Fredag 29. mars 2024 holder Håkon Skog Erlandsen en av de mest spektakulære konsertene noensinne, 456 meter inne i Pluragrotta. – Det blir tiårets dykkerevent, sier han.
Unik konsert i Plura i dag
Foto: Pekka Tuuri
KONSERT

Unik konsert i Plura i dag
Fredag 29. mars 2024 holder Håkon Skog Erlandsen en av de mest spektakulære konsertene noensinne, 456 meter inne i Pluragrotta. – Det blir tiårets dykkerevent, sier han.
  Pressemelding fra Bodø2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Livesendingen starter klokken 14.00 og vil vise noe av reisen innover i fjellet, før selve konserten starter klokken 15:00. Se den LIVE på Dykking.no!


Håkon Skog Erlandsen er en musiker utenom det vanlige, og spiller konserter på verdens mest utilgjengelige scener. Den 29. mars trekker han mot dypet, under vann og inn i Pluragrotta på Helgeland.

– Det blir tiårets største dykkerevent globalt, intet mer, intet mindre. Det blir en spektakulær sak for alle interesserte, sier eventyreren.

Plura Valley har delt en teaser som viser spektakulære scener fra Pluragrotta. Den er filmet av Divers of the Dark:



Video: PluraValley/Divers of the Dark


Totalt er det 45 sertifiserte grottedykkere fra 9 land som deltar på konserten. Det er også mulig å kjøpe billetter til konsertopplevelsen for de som ikke dykker.

På gårdsplassen hos Plura Valley blir det rigget et oppvarmet telt med fire storskjermer slik at flere kan følge konserten.

Den blir også strømmet direkte over hele verden. Sendingen starter klokken 14 og vil vise noe av reisen innover i fjellet, før selve konserten starter klokken 15.

Det ble verdensrekord i Plura!


Prosjektet har blitt planlagt i over fire år, etter at Ina Trælnes og Jani Santala giftet seg i grotta i 2019. En vielse som forøvrig noterte seg med en Guiness World Record.

I 2019 var den opprinnelige planen at Erlandsen skulle delta som musiker i bryllupet, og ranværingen begynte derfor å utdanne seg til å bli grottedykker.

Men med bare 25 dager på seg, greide han det bare nesten i tide. Derfor ble dette alternativet, med et litt annerledes fokus denne gangen.

Plura Cave Concert

Håkon Erlandsen øver i Pluragrotta. Foto: Pekka Tuuri


– Jeg har lyst til å vekke internasjonal opp­merksomhet om det arktiske klimaet og om dykking i Nord-Norge, sier Erlandsen.

– Kan vi klare å markedsføre en av verdens råeste dykkeropplevelser internasjonalt? Å markedsføre Nordland, Nord-Norge og Norge ut i den store verden. Det er dette det handler om, legger han til.

Erlandsen forteller at prosjektet med tiden har vokst seg stort, og at de har nådd ut til et internasjonalt publikum. Den direktesendte konserten vil bli sett i 60 ulike land.

Jani og Ina

Jani Santala og Ina Santala Jordbru fra Plura Valley. Foto: Pekka Tuuri


Blant de 45 tilskuerne som blir med på dykket, er ni nasjonaliteter representert. Gjennom et internasjonalt nettverk kalt «The Explorers Club», som Erlandsen er en del av, blir det sendt ut en lenke til 10.000 klasserom i USA.

– Er Pluragrotta faktisk et av de råeste dykkestedene i verden?

– Absolutt. Det er Nord-Europas største vannfylte grotte på 1,6 km. Pluragrotta er helt fascinerende. Du flyter vektløst rundt omkring og det kan kanskje sammenlignes med å være i verdensrommet, sier han.

Plura Cave Concert

På vei innover i grotten med saksofonen i hånden. Foto: Pekka Tuuri


Og det er nettopp dét musikken skal handle om: Følelsen av å dykke i Pluragrotta. Komponert og fremført av Erlandsen på saksofon, og akkompagnert av italienske Davide Bertolini på bass.

Bertolini jobber på Griegakademiet, og har turnert med Kings of Convenience over hele verden – og er selvfølgelig også grottedykker.

– Med musikken, bilder og video ønsker vi å formidle og tilgjengeliggjøre den opplevelsen det faktisk er å dykke i en sånn type grotte. Mange tror nok at det er tilknyttet mye adrenalin med grottedykking, men det er heller det totalt motsatte, sier Erlandsen.

Plura Cave Concert

Håkon Erlandsen er ikke ukjent med å spille på uvanlige steder. Foto: Bodø2024


– Det er så rolig og fredelig at det er helt insane, og det ønsker jeg å formidle med det jeg komponerer. Å fremføre Pluragrotta musikalsk, liksom, legger han til.

For til tross for grottesertifikatet anser Erlandsen seg selv først og fremst som en musiker. Han har en syvårig mastergrad i improvisasjon og jazz, og forteller at den ekstreme kombinasjonen har blitt til av naturlige årsaker.

– Musikken er min spisskompetanse, men har jeg hatt et ganske profesjonelt engasjement innen ekstremtriatlon et par, og det har på en måte resultert i at jeg kombinerte musikk med idrett.

Plura Cave Concert

Grotteinstruktør Jani Santala fra Plura Valley er sikkerhetsansvarlig under konserten. Foto: Pekka Tuuri


– Det er ikke en normal miks med jazz og ekstremtriatlon, er det det?

– Jeg har ikke møtt noen andre enda, så det er nok en litt utradisjonell miks, smiler han.

Uken etter konserten i Pluragrotta reiser Erlandsen tilbake til Mount Everest, og til høsten har han planlagt nye ekspedisjoner til Papua Ny-Guinea.

 
Annonse:


Cave Music-prosjektet i Helgeland er et samarbeidsprosjekt med festivalen Smelte­digelen på Mo i Rana, Plura Valley og Bodø2024, hvor det er en naturlig del av «Leave Nothing but Footprints»-seksjonen i programmet.

– Målet er å gjøre konserten i hjertet av fjellet tilgjengelig for noen få heldige deltakere, samtidig som vi gir hele verden mulighet til å oppleve det på livestream, sier Erlandsen.

– På den måten får tusenvis av mennesker tatt del i opplevelsen, samtidig som slitasjen på naturen er minimal. Det er en utfordrende logistisk oppgave, men et solid team sørger for at det hele blir mulig, forsikrer han.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Open Water i Halden i mai

    Hvis vil begynne å dykke, så er det første skrittet å ta et PADI Open Water grunnkurs. Hos Halden Dykkersenter kan du lære å nyte verden under vann i løpet av noen dager!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Intro til uv-jakt og sanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Bli med på et gratis webinar hvor Martin Helseth forteller deg mer!
Siste videoer:
Annonse:
ANNONSE:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS