Hvordan står det til i Oslofjorden?
I vinter har Oslo kommune hentet opp tapte fiskeredskaper i Indre Oslofjord. Dette gir et unikt innblikk i hva slags dyr som skjuler seg i fjorden, men også om truslene dyr og natur opplever.
Hvordan står det til i Oslofjorden?
I vinter har Oslo kommune hentet opp tapte fiskeredskaper i Indre Oslofjord. Dette gir et unikt innblikk i hva slags dyr som skjuler seg i fjorden, men også om truslene dyr og natur opplever.
26. mars 2024
– Oslofjorden sliter, men den er ikke død. Bli med ut på sjøen og ned i dypet, oppfordrer de – og har delt denne videoen:
Oslofjorden har et enormt nedbørsfelt. 118 kommuner ligger i nedbørsfeltet og påvirker Oslofjorden.
Osloområdet kan sammenlignes med en utslagsvask. På grunn av topografien renner vann fra hele Østlandet ut i Oslofjorden.
SE VIDEO
Scooterdykk på Muren i Drøbak
Indre Oslofjord er en grunn fjord med en dybde på 20-30 meter. Ved Drøbak deles fjorden i indre og ytre Oslofjord.
Her er også Oslofjorden smalest og grunnest, med en bredde på ca. 1 km og en dybde på ca. 20 meter.
60 tiltak skal redde Oslofjorden
Den smale og grunne terskelen ved Drøbak fører til begrenset vannutskiftning, og dermed oksygenmangel i store deler av de dypere vannmassene i Indre Oslofjord, særlig i Bunnefjorden.
Generelt har vannkvaliteten i Indre Oslofjord blitt betydelig bedre siden 1970-tallet på grunn av utbygging av renseanlegg og system for ledningsnett og avløpsvann.
LES OGSÅ
Torsken: Det brenner på dass
Staten vedtok i 2021 en femårig tiltaksplan for Oslofjorden. Ifølge tiltaksplanen er det tre hovedårsaker til forurensningen av Oslofjorden:
Stor tilførsel av næringsstoffer og miljøgifter, langvarig overfiske, med blant annet bunntråling som ødelegger for livet på havbunnen og bygging i strandnære områder.
Foreløpig ikke havnespy i Oslofjorden
Til tross for strengere regelverk og bedre renseteknologi, går det fremdeles urenset avløpsvann ut i Oslofjorden.
Det er ca. 53 renseanlegg rundt Oslofjorden. Oslo, Bærum, Asker og Nesodden er blant de få kommunene som har moderne renseanlegg som fjerner nitrogen fra kloakken.
Avrenning fra gater og veier, gjelder særlig Indre Oslofjord, og fører alt fra tungmetaller, oljekomponenter og mikroplast ut i fjorden.
Hyppigere flom på grunn av klimaendringer vil føre til mer avrenning fra elver og bekker, slik situasjonen var med ekstremværet «Hans» i høst.