Mange selger fortsatt engangsplast
En kontroll utført av Miljødirektoratet viser at 9 av 17 virksomheter fortsatt selger engangsprodukter i plast, til tross for at dette ble forbudt for to og et halvt år siden.
Mange selger fortsatt engangsplast
En kontroll utført av Miljødirektoratet viser at 9 av 17 virksomheter fortsatt selger engangsprodukter i plast, til tross for at dette ble forbudt for to og et halvt år siden.
16. desember 2023
– I tillegg kontrollerte vi krav til merking om riktig avfallsdisponering for engangsprodukter i plast, blant annet våtservietter og drikkebegre, skriver de i en pressemelding.
Stopp forsøplingen – redd livet i havet
Resultatet er nedslående: Hele 9 av de 17 kontrollerte virksomhetene solgte fortsatt engangsprodukter i plast. Fire av dem solgte plastprodukter fremstilt av plantemateriale som f.eks. mais, som også er forbudt.
– Det er for mange som selger engangsprodukter i plast som er forbudt, to år etter at forbudet ble innført, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder for varetilsyn i Miljødirektoratet.
LES OGSÅ
Greenpeace vil fase ut engangsplasten
Han forteller at de ikke fant noen feil hos de største butikkjedene. Alle regelbruddene dukket opp i nettbutikkene, som solgte ulike typer engangsprodukter i plast som sugerør og bestikk.
Mange engangsprodukter i plast bidrar til å forsøple naturen fordi de ofte kastes utenfor innsamlingssystemer for avfall.
Forbud mot engangsplast
Miljødirektoratet ser en positiv trend hvor flere har erstattet engangsprodukter i plast med annet materiale som tre, metall, glass, silikon og bambus. Engangsbestikk er nå oftere laget av tre.
– Vårt inntrykk er at forbudet er godt kjent blant produsentene, og at regelverket har ført til at de velger alternative materialer, sier Veulemans.
Forbudet mot omsetning av engangsplast kommer fra EUs direktiv om plastprodukter som ble innført i norsk rett i juli 2021.
– Miljødirektoratet vil fortsette med kontroll av engangsprodukter i plast i 2024. Ser du at det selges engangsprodukter i plast som er forbudt kan du tipse oss via nettsidene, avslutter Veulemans.
Opprinnelig publisert 15.12.2023