Nå er den funnet i Norge
Den pensjonerte fiskeren John-Harald Haraldsen fra Papperhamn på Hvaler fikk en uvanlig fangst nylig – en levende sjøhest fulgte med hummerteinene opp fra dypet.
SjøhestSjøhest
Foto: John-Harald Haraldsen
SJELDNE GJESTER

Nå er den funnet i Norge
Den pensjonerte fiskeren John-Harald Haraldsen fra Papperhamn på Hvaler fikk en uvanlig fangst nylig – en levende sjøhest fulgte med hummerteinene opp fra dypet.
  22. november 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Den falt ned på dørken da teina kom opp i båten. Om den satt på tauet eller var inni teina vet jeg ikke, sier Haraldsen til Dykking.

Sjøhesten ble puttet i en bøtte der den padlet rundt i en times tid før den dessverre døde. Dette er sannsynligvis det første funnet av levende sjøhest i Norge i moderne tid.

LES OGSÅ
Har du sett sjøhest i Norge?


– Den sank stadig til bunnen av bøtta. Vi prøvde å løfte den opp for å se om den ville svømme, men den var ikke helt i form, sier Haraldsen.

Han forteller at de kunne se at den beveget de små finnene på siden av hodet. Kanskje var temperaturen for lav til at den kunne overleve.




Sjøhesten ble funnet på Nordre Søster vest for Hvaler.


Haraldsen har vært en av Drøbak Akvariums frivilligere hjelpere i mange år, og har skaffet dem mange spennende arter. Derfor sendte han dem et bilde av sjøhesten.

Akvariet fortalte om sjøhestfunnet i sitt ukenytt som Dykking fikk tilsendt, og de hjalp oss med telefonnummeret til Haraldsen.

LES OGSÅ
Meld fra om uvanlige fiskearter


Den spreke 71-åringen forteller at han er mye på sjøen, og når han får noe spesielt i teinene prøver han å holde det i live for å sende det til akvariet.

– For noen år siden sendte jeg dem en mulle jeg hadde fått i en leppefiskteine. Det var en svært vanlig fangst, erindrer han.

Seksåring fant sjøhest i Sverige


Etter at seks år gamle Hubert Berggren fant en levende sjøhest i Bovallstrand på den svenske vestkysten i sommer steg håpet om at den også kunne dukke opp i Norge.

Sjøhesten har nemlig glimret med sitt fravær langs våre kyster, selv om det finnes litteratur som forteller at den forekom på vestlandet midt på 1700-tallet.

LES OGSÅ
En vakker, men sjelden gjest


De siste årene har rapporter om døde sjøhester på strendene i Egersund og Trøndelag vært det nærmeste man har kommet.

En fridykker skriver riktignok på Dugnad for Havet at han så en levende sjøhest utenfor Kristiansund på 1990-tallet, men uten bilde kan ikke funnet bekreftes.

Sjøhest

Noen av Erik Pontoppidans «insekter». Foto: Biodiversity Heritage Library


Beretningene om sjøhester på vestlandet stammer fra Erik Pontoppidans verk «Det første Forsøg paa Norges naturlige Historie» fra 1752:

«Af det hosføyede Billede sees den at være selv samme, som i den Middellanske Søe kaldes Hippocampus og ellers af Italienerne Cavallo Marino, Hav-Hest, hvilket Navn her betegner et gandske andet Dyr».



Dykkere på Hvaler og området ved svenskegrensen får holde øynene åpne, for nå er det tydeligvis mulig å finne sjøhest.

Klarer du å fange en levende er sikkert Drøbak Akvarium interessert i en ny leieboer – hvis ikke Havforskningsinstituttet er rette destinasjon.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Dyreliv i havet – et must for dykkere

    Boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Har du den ikke i bokhyllen er det bare å sette den på ønskelisten – det er jo snart jul!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Når det blir vinterkaldt i sjøen er det ekstra viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS