Skjebnedag for Førdefjorden
Tirsdag 21. november kommer dommen i Fjordsøksmålet, saken der Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har saksøkt staten for å tillate gruvedumping i Førdefjorden.
Skjebnedag for Førdefjorden
Foto: Erling Svensen/Naturvernforbundet
HAVMILJØ

Skjebnedag for Førdefjorden
Tirsdag 21. november kommer dommen i Fjordsøksmålet, saken der Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har saksøkt staten for å tillate gruvedumping i Førdefjorden.
  17. november 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Striden om Nordic Minings tillatelse til dumping av gruveavfall i Førdefjorden er en av norgeshistoriens mest langvarige og største miljøkonflikter.

Helt siden 2008 har miljøvernere kjempet for å hindre at gruveselskapet skal få dumpe inntil 170 millioner tonn gruveavfall i fjorden.

LES OGSÅ
Gruvedumping: Derfor går de til sak


I 2022 saksøkte Naturvernforbundet og Natur og Ungdom staten, og rettssaken fant sted i Oslo tingrett fra 18. september til 4. oktober i år.

I dag melder tingretten at dommen kommer tirsdag 21. november. Siden dommen er børssensitiv informasjon for Nordic Mining blir den først tilgjengelig etter børsens stengetid.

– Vi er sikre på å vinne


Da rettsforhandlingene startet nedla Naturvernforbundet og Natur og Ungdom påstand om at tillatelsene til gruveselskapet Nordic Mining er ugyldige, og kom med følgende rettslige innsigelser:

  1. Tillatelsene bygger på en uriktig forståelse av EØS-rettslige miljøkrav; vannrammedirektivet og mineralavfallsdirektivet
  2. Det finnes et bedre alternativ som forvaltningen var forpliktet til å utrede og vurdere
  3. Miljøkonsekvensene vil bli mer alvorlige enn det som er forutsatt i tillatelsene


– Gruveprosjektet til Nordic Mining er utdatert, og statens tillatelser er ikke i tråd med lovverket, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Les alt om Fjordsøksmålet


– Det er ingen andre land enn Norge og Papua Ny-Guinea som sier ja til ny gruvedumping i sjøen. Vi må slutte å behandle naturen vår som avfallsplass, sier han.

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har varslet en felles pressekonferanse 21. november klokken 18:00, hvor de også har invitert flere sentrale politikere og jurister.På pressekonferansen vil leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet og Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom, kommentere dommen.

Dommen vil bli lastet opp på domstolenes pressetjeneste, og vi vil naturligvis bringe utfallet av saken på Dykking.no.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Dusinet fullt i Rødehavet

    Dykkebazaar og Aggressor Fleet byr på en fantastisk liveaboard hvor man får dykke alle beste vrakene i Rødehavet – og de har gode betingelser for dykkeklubber og grupper.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Flott vrakdykking på Sørlandet

    One Ocean Dive Resort utenfor Kristiansand byr på en rekke spennende vrak, flott undervannsnatur og dykk hvor man kan sanke kamskjell og krabber. Ta turen med klubben eller vennegjengen!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS