Vrakplyndrer mistet jobben
En tysk politimann mistet jobben etter plyndring av flyvrak i Narvik. Sammen med fem andre ble han tatt av politiet på vei ut av landet i en varebil full av vrakdeler.

Vraket av et tysk Heinkel He 111 etter kampene i Narvik. Foto: Arkiv i Nordland/Flickr (CC BY 2.0)
Vrakplyndrer mistet jobben
En tysk politimann mistet jobben etter plyndring av flyvrak i Narvik. Sammen med fem andre ble han tatt av politiet på vei ut av landet i en varebil full av vrakdeler.
21. november 2023
Den utrolige saken er fyldig omtalt på Facebook-siden Solheimsbrakka, og i en lengre artikkel hos VG.

LES OGSÅ
Vrakene i Østersjøen blir plyndret
Tysk politi fattet interesse da en kjent nynazist som allerede var under overvåkning søkte etter likesinnede på et internett-forum til «Operation Weserübung» – en tur til Narvik for å lete etter vrakdeler fra tyske fly.
Den nå 35 år gamle eks-politimannen ville være med, og i august 2020 dro de fem mennene til Norge. Der beveget de seg i terrenget i Waffen SS kamuflasje og plyndret flyvrak fra krigen.

Vrakplyndrerne hadde med seg dykkerutstyr. Foto: Politiet
Da de ble stoppet på vei mot svenskegrensen fant politiet vinkelslipere, metalldetektor, spader, baufil og annet verktøy, GPS, gummibåt, påhengsmotor og våtdrakter i bilen.
Det er ikke kjent hvorvidt tyskerne også dykket for å plyndre flyvrak, men som bildet over viser hadde de dykkerutstyr i bilen.

LES OGSÅ
Verdifulle vrak blir merket
– I den fullastede bilen lå haugevis med vrakdeler fra tre-fire tyske fly som gikk tapt under kampene om Narvik i 1940, forteller Solheimsbrakka.
Eks-politimannen ble også tatt for vrakplynding av norsk politi sommeren 2019, da sammen med fem andre tyske statsborgere.

Junkers Ju 52 i Hartvikvatnet
Fire av dem fikk forelegg på 12.000 kroner, mens to slapp unna med 8.000 kroner i bot siden det var deres første plyndringstokt.
I retten kom det frem at eks-politimannen og de andre hadde en WhatsApp-gruppe kalt «Kampfgruppe Dietl» hvor det ble utvekslet Nazi-slang og antisemittiske holdninger.
Som følge av dette ble mannen suspendert fra tjenesten. Det ble reist disiplinærsak, og han ble senere fjernet fra stillingen sin.
Retten i Hannover fant at mannens handlinger var en grov overtredelse av troskapsplikten, og bekreftet at avskjedigelsen var berettiget.