Nå er den i Oslofjorden
På mandag skrev vi at det kunne se ut som perlesnormaneten var på vei inn i Oslofjorden. Det var den – nå er det gjort flere observasjoner helt inn til Fagerstrand i Indre Oslofjord.

Foto: Erling Svensen, Ocean Photo (CC BY 4.0)
Nå er den i Oslofjorden
På mandag skrev vi at det kunne se ut som perlesnormaneten var på vei inn i Oslofjorden. Det var den – nå er det gjort flere observasjoner helt inn til Fagerstrand i Indre Oslofjord.
10. november 2023
Den har dukket opp i Moss og på Tofte, og den nordligste observasjonen ble gjort ved brygga til Norsk Yrkesdykkerskole på Fagerstrand på tirsdag:

Observasjoner av perlesnormanet den siste uken. Kart: Dugnad for Havet
Østlandets Blad (bak betalingsmur) skriver at de håper den opptil 30 meter lange kolonimaneten ikke ødelegger badegleden.
For tiden bades det ikke like mye i Oslofjorden som om sommeren, men dykkere bør også være oppmerksom på maneten – den har svært kraftig neslegift.
Da den dukket opp i Norge første gang i 1997 tok den livet av store mengder oppdrettsfisk på Vestlandet, og det samme skjedde i Trøndelag i 2001.
– Dersom du finner en slik manet bør du unngå å ta på den. Om du kommer borti den vil du få en kraftig svie, sier Tone Falkenberg ved Havforskningsinstituttet.

Meld fra om perlesnormanet
Perlesnormaneten hører ikke egentlig hjemme i norske farvann, men har de siste årene blitt en regelmessig gjest langs kysten på høst- og vinterstid.
For tiden er det mange observasjoner langs hele kysten. Den er ikke like vanlig i Oslofjorden, men også i fjor ble det observert perlesnormanet her.
Manetene som er observert i Norge den siste tiden er små, opptil 60 cm lange. Man bør likevel passe seg for å få den på overleppen.
– Koloniene kan brytes opp i mindre biter. De lever videre, og brenner like mye som hele kolonier, forteller Tone Falkenhaug.
Nye Dugnad for Havet
Har du funnet maneter, krabber eller andre krepsdyr? Da kan du registrere dem i den nye versjonen av Dugnad for havet!Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!
Les mer: www.nye.dugnadforhavet.no