Vil stoppe gruvedrift på havbunnen
Regjeringen planlegger å åpne opp for gruvedrift på havbunnen. Det kan bli en katastrofe for havet, mener WWF Norge, og oppfordrer alle til å bli med i kampen for å bevare dyphavet.
Vil stoppe gruvedrift på havbunnen
Illustrasjon: Unreal/Pixexid (CC BY 4.0)
HAVMILJØ

Vil stoppe gruvedrift på havbunnen
Regjeringen planlegger å åpne opp for gruvedrift på havbunnen. Det kan bli en katastrofe for havet, mener WWF Norge, og oppfordrer alle til å bli med i kampen for å bevare dyphavet.
  5. november 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Tidligere i år sa flere tusen NEI til regjeringens planer om å åpne for gruvedrift på havbunnen. Likevel valgte de å trosse alle miljøfaglige råd. Nå er det opp til Stortinget å avgjøre dette, skriver WWF Verdens Naturfond.

Nå trenger de din hjelp for å stanse gruvedrift på havbunnen, og ber deg skrive under på et brev som skal sendes til Stortinget. Målet er 20.000 underskrifter.

Stopp gruvedrift på havbunnen
I dyphavet utenfor norskekysten finnes det økosystemer som ikke eksisterer noe annet sted på jorden, med et unikt dyreliv og en natur som vi vet altfor lite om.

– Fra mystiske havdyr til skjøre koraller, er dette sårbar natur som vi er forpliktet til å beskytte, skriver WWF.

LES OGSÅ
– Det er skammelig av Norge


Til tross for advarsler fra eksperter, ønsker regjeringen å åpne et område på størrelse med Storbritannia, som overlapper med sårbare og unike områder i arktisk farvann.

– Vi vet altfor lite om konsekvensene av gruvedrift på havbunnen og risikerer å ødelegge den dyrebare naturen i havet, skriver WWF.

– En svart dag for norsk natur


Det kan gi uante konsekvenser både for dyreliv og sårbare økosystemer, fiskeri og andre næringer, utvikling av medisiner og forskning. Det truer også verdens største karbonlager.

Hele 21 land ber nå om forbud, pause eller stans av gruvedrift på havbunnen. Store selskaper som Google, Volkswagen, BMW og Northvolt gjør det samme.

LES OGSÅ
Krever at Støre trekker seg


Norge går mot strømmen, og ønsker å åpne. Dette vil svekke Norges inter­nasjonale omdømme som havnasjon. Norges ekspert i Havpanelet har kalt åpningen «en varslet katastrofe».

– Vi kan ikke tillate at Norge blir det første landet i verden som åpner opp for gruvedrift i det sårbare arktiske dyphavet, mener WWF.

Risikosport på havets bunn


Havforskningsinstituttet, Norce Research, Universitetet i Bergen, Norsk Polar­institutt og Miljødirektorateter er alle enige: Vi har ikke nok kunnskap om livet i dyphavet, og risikerer en miljøkatastrofe.

En samlet miljøbevegelse ber Stortinget stanse åpningsprosessen for gruvedrift på havbunnen.– Nå skal Stortinget avgjøre saken, og vi trenger at du ber dem om å stoppe gruvedrift på havbunnen. Bli med og signer brevet som sendes til Stortinget med budskapet: Stopp gruvedrift på havbunnen, oppfordrer WWF Norge.

WWF Norges nettsider kan du avgi din stemme og lese brevet som skal sendes til Stortinget.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Det er vinterkaldt i sjøen og viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • GPS AS holder kurs i trykkprøving

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. Nå kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS