TV-serie om Estonia-forliset
En virkelighetsbasert dramaserie i åtte deler som forteller historien om en av de verste fergeulykkene i moderne tid. Her kan du se hele serien på nett.
TV-serie om Estonia-forliset
Foto: TV4
TV-SERIE

TV-serie om Estonia-forliset
En virkelighetsbasert dramaserie i åtte deler som forteller historien om en av de verste fergeulykkene i moderne tid. Her kan du se hele serien på nett.
  28. september 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Den 28. september 1994 sank passasjerfergen M/S Estonia på vei fra Tallinn til Stockholm. 852 av de 989 menneskene om bord mistet livet.

Forliset er den største skipskatastrofen i fredstid i nordiske farvann, og har vært gjenstand for spekulasjoner og konspirasjonsteorier.





Den nye serien handler ikke om vraket eller omstendighetene rundt dette slik som Dplay-serien «Estonia – Funnet som endrer alt» fra 2020.

Den gir i stedet et innblikk i hva som skjedde etter at M/S Estonia forliste. Også havarikommisjonens arbeid og hvorfor den ikke kunne fastslå årsaken til ulykken skildres i serien.

LES OGSÅ
Ulovlig ROV-dykk på vraket av Estonia


– Vi har forsøkt å skildre det uverdige etterspillet og den politiske hestehandelen som preget den internasjonale havarikommisjonen. For meg er det ubegripelig at man fortsatt ikke vet nøyaktig hva som hendte, sier regissør Måns Månsson.

Nedenfor finner du produsentens vaskeseddel for hver av de åtte episodene av den velspilte og svært godt lagde serien.

Hva skjedde egentlig med M/S Estonia?


Redningsoperasjonen


Året er 1994. Det blir sendt ut et nødsignal i Østersjøen. M/S Estonia er i ferd med å synke. Presten Mikaela Karlsson, ingeniøren Henri Peltonen og rednings­dykkeren Ari Luoma-Aho prøver på hver sin måte å få oversikt over situasjonen.

Passasjerlisten


Havarikommisjonen møtes for første gang. De mener at vraket må lokaliseres. Mikaela Larsson forsøker å få informasjon til de pårørende, og Henri Peltonens ingeniørkunnskaper blir satt på prøve.

Estonia

Fra serien. Foto: TV4


Mayday


En lang og tøff natt venter besetningen på MS Silja Europa når de bestemmer seg for å snu og komme Estonia til unnsetning. Vraket blir funnet, men nye spørsmål dukker opp når undervannskameraene nærmer seg havbunnen.

Nødbøyen


En nødbøye blir funnet langs kysten av Estland og sendt til Finland for å bli undersøkt. Konfliktene i havarikommisjonen øker når den svenske lederen, Erik Claeson, nekter å dele alle opptakene fra vraket med de andre landene.

Dømt for dykkene på Estonia


Matrosens klokke


Janek Tamm overlevde og blir innkalt til sitt sjuende avhør hos havari­kommisjonen. Henri Peltonen prøver å utarbeide en fullstendig tidslinje over hendelsesforløpet, men Tamm endrer forklaring fra gang til gang. Kan man egentlig stole på ham?

Mr. Skylight til nummer en og to


Brødrene Axel og Lucas er på vei hjem fra en forretningsreise til Tallinn når lugaren deres plutselig blir fylt med vann. Havarikommisjonen trenger en ny leder, og når flere representanter går av, står hele etterforskningen i fare.

Estonia

Vraket av M/S Estonia. Foto: TV4


Redningsflåten


En estisk danser og en svensk kvinne kjemper for livet i det kalde vannet etter Estonias forlis. Peltonen gjør sitt beste for å holde etterforskningen i gang, men når budsjettet kuttes, tar han saken i egne hender.

Den endelige rapporten


Havarikommisjonen bestemmer seg for å offentliggjøre sluttrapporten sin. Overlevende og pårørende vil ha rettferdighet og samles for å hedre alle som mistet livet.



Alle de åtte episodene er tilgjengelige på TV2 Play og på svensk TV4 (se den med en gratis konto).

Serien gir et overraskende virkelighetsnært bilde av katastrofen, redningsaksjonen og de tusenvis av menneskene som ble berørt.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Dyreliv i havet – et must for dykkere

    Boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Har du den ikke i bokhyllen er det bare å sette den på ønskelisten – det er jo snart jul!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Når det blir vinterkaldt i sjøen er det ekstra viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS