Åtte nye fredningsområder
Fiskeridirektoratet har vedtatt å opprette åtte nye fredningsområder for hummer i Sør-Norge. Fredningen i de nye områdene gjelder fra og med 1. oktober.
Åtte nye fredningsområder
Foto: Øystein Paulsen, Havforskningsinstituttet (CC BY-SA 4.0)
HUMMER

Åtte nye fredningsområder
Fiskeridirektoratet har vedtatt å opprette åtte nye fredningsområder for hummer i Sør-Norge. Fredningen i de nye områdene gjelder fra og med 1. oktober.
  8. oktober 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Fiske med andre redskaper enn håndsnøre, juksa, dorg og snurrevad vil være forbudt i disse områdene, opplyser Fiskeridirektoratet.

Det opprettes ett nytt fredningsområde i Bærum, fire områder i Larvik og tre i Stavanger. Alle områdene finnes i «Fritidsfiskeappen» og i Fiskeridirektoratets kartverktøy.

Nå skal 400.000 hummer bøte med livet


– Opprettelse av slike fredningsområder for hummer har vist seg å ha god effekt, sier direktør Jon-Erik Henriksen i forvaltnings­divisjonen i Fiskeridirektoratet.

Havforskningsinstituttet har fulgt med på utviklingen siden 2004, og i områder som har vært stengt for fiske med teiner, ruser og garn vokser hummer­bestanden og reproduksjonen har tatt seg opp.

LES OGSÅ
Her er hummeren fredet i Oslo


I Bærum kommune vil det fra og med 1. oktober kun være tillatt å bruke håndsnøre, juksa, snurrevad eller dorg i det nye området ved Gåsøya.

I Larvik kommune er det opprettet fire nye områder som stenges for alle andre redskaper enn håndsnøre, dorg, juksa og snurrevad. Disse områdene er i indre Larviksfjorden, ved Malm­øya, Hetta og Kjørtingen.

Hummer: Ned 92 prosent på 90 år


I Stavanger kommune er fire områder vurdert og tre av disse vil nå være stengt for fiske etter hummer med samme kriterier som de andre.

Områdene hvor det nå innføres redskaps­begrensninger er ved Vignesholmane, ved Mortavika, og ved Stavanger og Hundvåg.



Det er nå etablert nesten 60 fredningsområder for hummer av varierende størrelse i Oslofjorden, langs kysten og i fjorder på Vestlandet.

I disse områdene er hummeren fredet hele året, også i hummersesongen som starter 1. oktober.

Hummeren vokser raskere i reservat


– Selv om vi nå begynner å få ganske mange fredningsområder for hummer, spesielt i Oslofjorden, på Skagerrakkysten og i Vestland fylke, ønsker Fiskeri­direktoratet flere områder, sier Henriksen.

Han legger til at kommuner med hummer­bestander selv må foreslå områder, og peker på at det for eksempel ikke er noen nord for Sognefjorden ennå.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Webinar om fridykking på onsdag

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du vil ta med familien på spennende opplevelser i vannet til sommeren? Nå får du et gratis grunnkurs hos Frivannsliv.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Dyreliv i havet – et must for dykkere

    Den 7. utgaven av boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Den finnes både i trykt utgave og som eBok, og det er bare én ting å gjøre: Løp og kjøp!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS