La fisket slutte når du går hjem
Spøkelsesfiske tar livet av mye liv under vann, og det er ikke bare snakk om mistede teiner. I kampanjen «Snøret i bånn» tar dykkere og sportsfiskere felles grep.
La fisket slutte når du går hjem
Lars Dalen fra Marinreparatørene med snøre samlet inn på Fagerstrand. Foto: Christian Skauge
HAVMILJØ

La fisket slutte når du går hjem
Spøkelsesfiske tar livet av mye liv under vann, og det er ikke bare snakk om mistede teiner. I kampanjen «Snøret i bånn» tar dykkere og sportsfiskere felles grep.
  15. desember 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Spøkelsesfiske har så langt vært forbundet med teiner, ruser og garn, men også det vanlige sportsfisket med stang kan være uheldig om man etterlater seg sluk og snøre i sjøen.

Alle stangfiskere mister sluk og snøre iblant, men det har vært lite fokus på hvilken miljø­trussel dette utgjør – og hva man kan gjøre for å forebygge problemet.

Sondre Breian og Lars Dalen

Sondre Breian og Lars Dalen. Foto: Christian Skauge


Sammen med Indre Oslofjord Undervanns­klubb har Marinreparatørene kartlagt mengden fiskesnøre ved en del populære fiskeplasser i fjorden.

Marinreparatørene har gått sammen med Norges Jeger- og Fiskerforbund for å ta tak i problemet, og fortalte om dette på et pressemøte på Operastranden i Oslo.

Snøre og sluker

Det ligger kilometervis med snøre og sluker i alle regnbuens farger på bunnen av Oslofjorden. Foto: Christian Skauge


– På de verste plassene er det et skrekk­landskap under vann, sier Lars Dalen fra Marinreparatørene. Han dykker og har sett hvor ille det kan være.

Han hadde med seg en sekk med kilovis av snøre og sluker, og de tilstedeværende ble sjokkert da han fortalte at alt sammen var samlet på én plass i løpet av et år.

LES OGSÅ
Et dilemma i Saltstraumen


– Moloen på Fagerstrand er en populær fiskeplass, men steinura gjør det veldig lett å sette fast snøret, forteller han og viser frem den makabre «fangsten».

– En sammenhengende vev av snører som dette gjør at hummeren på stedet vil sette seg fast og dø en langsom død, sier han.

Smart krok

Det finnes kroker som er designet for å hindre at dette skjer. Foto: Christian Skauge


Fiske med stang fra land er viktig mange, men miljøet må tas vare på. Derfor har Norges Jeger- og Fiskerforbund gått i dybden på hvordan man kan unngå tap av snøre.

– Med det økte fokuset på marint miljø, og ikke minst tilstanden i Oslofjorden, er vi sports­fiskere også nødt til å ta grep, sier Sondre Breian hos Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Marinreparatørene

Marinreparatørene stilte mannsterke på pressmøtet. Foto: Christian Skauge


Han mener man kan drive sportsfiske på lag med miljøet, gjennom økt fokus på utstyr og teknikk – uten å ofre sjansene for fangst.

På Operastranda demonstrerte han hvor lite som skal til for å minske sjansen for å sette fast utstyret, og hvordan man kan minimere mengden snøre som går tapt når det skjer.

Sportsfiske

Gjør du det på rett måte reduseres sjansen for å miste utstyr, og mindre snøre havner på avveie om det skjer. Foto: Christian Skauge


– Krokene skal være festet på snøret, ikke på fortommen. Det er også viktig at fortommen er tynnere enn selve snøret, da vil det være der det ryker, forteller han.

Setter man opp utstyret på denne måten blir bare søkket og et lite stykke snøre igjen på bunnen hvsi man setter seg fast – i stedet for metervis av snøre med kroker.



Når søkket i tlilegg er laget av sink blir miljøpåvirkningen enda midre, og det finnes kroker som er designet for å ikke sette seg fast i tau og liknende.

– Sportsfiskere og fritidsfiskere må ta ansvar og gjøre sitt. Å miste utstyr er dårlig både for miljøet og for lommeboken, avlutter Breian.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Bli med på nakensneglesafari

    Nakensneglesafarien på Gulen Dykkesenter er den viktigste møteplassen for entusiaster og eksperter. Neste utgave av workshopen arrangeres i mars 2025.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Rescue Diver i helgen

    PADI Rescue Diver er kanskje det viktigste kurset dykkere kan ta, og lærer deg hvordan du skal forbygge og håndtere ulykker. Ta kurset hos Nemo i helgen!
Siste videoer:
Annonse:
ANNONSE:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS