Krydre vinteren med tang og tare
Sjømat er en vinner på middagsbordet, og dykkere og fridykkere kan sanke mye godt helt på egen hånd. Hva med å ta det litt lenger, og sette tang og tare på menyen?
Krydre vinteren med tang og tare
Foto: Sara Johannessen, Matprat.no
GOURMET

Krydre vinteren med tang og tare
Sjømat er en vinner på middagsbordet, og dykkere og fridykkere kan sanke mye godt helt på egen hånd. Hva med å ta det litt lenger, og sette tang og tare på menyen?
  Av Matprat.no
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Tang og tare er noe vi har rikelig av langs kysten av Norge, og det er faktisk veldig enkelt – og ikke minst gratis – å sanke det selv i fjæra.

– Det enkleste er å sanke når det er fjære sjø, da kommer du lettest til, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske. Hun har sanket havets delikatesser i mange år, og har masse tips til de som ønsker å komme i gang.

Blæretang

Blæretang, Fucus vesiculosus. Foto: Siaron James (CC BY 2.0)


Dykkere og fridykkere trenger naturligvis ikke være så opptatt av tidevannet – de kan enkelt plukke med seg alger på grunna.

– Når du skal sanke tang og tare, er det viktig at du tar helt ferske deler. Da er det greit å vite at tare vokser fra bunnen, altså at det ferskeste er det du finner rett ved rota, forteller Maske.

LES OGSÅ
Har du prøvd grønn kråkebolle?


Hun anbefaler å bruke en saks for å klippe av det man trenger, og la resten stå igjen. Ikke trekk taren løs fra underlaget, da dør den.

– Tang vokser med nye skudd fra tuppen. Her ser du forskjell i størrelse og farge på den gamle tangen og de ferske skuddene, og det er de ferske som er best å spise. Bruk saks her også, og klipp av det du trenger, sier hun.

Fiskesuppe med tang

Fiskesuppe med tang. Foto: Sara Johannessen, Matprat.no


I Norge er all tang og tare spiselig, men noen sorter er mer populære enn andre.

– Grisetang og blæretang er blant de vanligste sortene og vokser langs hele kysten. De er lette å finne og kjenne igjen, forteller Maske.

SE VIDEO
Slik lager du ditt eget tarechips


– I tillegg har vi sukkertare, en vakker tare med bølgete kanter og overflate som likner på krokodilleskinn, forteller hun. Den vokser fra lavvannsmerket og ned til ca. 30 meters dyp.

Hun anbefaler også søl, er en liten rød alge som har blitt brukt i generasjoner. Den brukes mye for eksempel i Irland, på Færøyene og Island.

Dumpsterdiving i Indre Oslofjord


– Smaken minner litt om lakris, og tørket søl er nydelig å drysse over vaniljeis, sier Maske.

Hun forteller at alle alger har en spesiell umami-smak, og fungerer veldig godt som smaksforsterkere i maten. De kan brukes både ferske, syltet og tørket.

LES OGSÅ
Inspirasjon: Lær mer om mat i fjæra


– Å tørke tang og tare er veldig enkelt. De må ha vann for å holde seg ferske, og uten vann tørker de raskt. Du kan henge dem opp på et tørt sted over natta, eller tørke dem i ovnen på varmluft og veldig lav temperatur, sier hun.

Når algene er helt tørre, har de veldig lang holdbarhet. Den tørre tangen kan lagres i tette poser eller på glass, helst på et mørkt sted.

Blåskjell med tangsmør

Har du prøvd blåskjell med tangsmør? Foto: Sara Johannessen, Matprat.no


Fersk tare kan også brukes som den er, både som ingrediens og som garnityr – det ser lekkert og litt eksotisk ut når man serverer:

– Pakk inn fiskestykker i tare, knyt sammen med en våt hyssing og legg pakkene på grillen. Det gir en nydelig smak til maten, sier Maske.



Hun minner om at tang og tare er smaksforsterkere, og ikke bør utgjøre et helt måltid.

– Mange algesorter inneholder mye jod, et stoff vi verken bør ha for mye eller for lite av. Men som krydder i hverdagsmaten fungerer tang og tare helt suverent.





ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • I kveld: Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære det viktigste og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Perfekt gave: Gi bort et dykkekurs!

    Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver hos ProDykk Oslo til en du er glad i – teorien kan man ta hjemme på sofaen.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS