Sjøhest funnet i Sverige
I juli gjorde en seksåring et spennende funn utenfor farmorens brygge i Bovallstrand på den svenske vestkysten. Nå bekrefter forskere ved Gøteborgs universitet at det dreier seg om en kortsnutet sjøhest.
Sjøhest funnet i Sverige
Kortsnutet sjøhest, Hippocampus hippocampus. Illustrasjonsfoto: © Hans Hillewaert (CC BY-SA 4.0)
FREMMEDE ARTER

Sjøhest funnet i Sverige
I juli gjorde en seksåring et spennende funn utenfor farmorens brygge i Bovallstrand på den svenske vestkysten. Nå bekrefter forskere ved Gøteborgs universitet at det dreier seg om en kortsnutet sjøhest.
  30. august 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Jeg ser en sjøhest! ropte seks år gamle Hubert Berggren til faren. Han lykkes med å fange den med en hov, forteller Gøteborgs universitet på sine nettsider.

– Det er nok bare tang eller sjøgress, svarte pappa Jesper – men sønnen insisterte på at den beveget seg akkurat som sjøhester han hadde sett på TV:

 
 


Video: Jesper Berggren/Kristineberg Center


Seksåringen tok slett ikke feil, og sjøhesten ble filmet før den ble sluppet ut igjen. Videoen ble sendt til havforskningsinstituttet Kristineberg Center.

Der kunne ikke forskerne umiddelbart arts­bestemme funnet, men det var klart at det dreide seg om én av to arter – kortsnutet eller langsnutet sjøhest.

SE VIDEO
Se sjøhestenes parringsdans


– Jeg rådførte meg med Sven Kullander på det Nordiska riksmuseet og min britiske kollega Dr. Lucy Woodall, forteller sjøhestforsker Charlotta Kvarnemo ved institutt for biologi og miljøvitenskap på Gøteborgs universitet.

– Ved å sammenlikne videoen med jevnstore individer fra samlingene på det naturhistoriske museet kunne vi konstatere at det dreide seg om en kortsnutet sjøhest eller Hippocampus hippocampus, sier hun.

Har du sett en uvanlig fisk?


– Det er sjelden sjøhester finnes i Sverige. Den har sannsynligvis drevet med strømmen fra Atlanterhavet der den er vanligere, spesielt i den engelske kanal, skriver Kristineberg Center på Facebook.

«Sjelden» er ikke akkurat noen overdrivelse – ifølge Gøteborgs universitet er dette det første dokumenterte funnet av sjøhest i Sverige noen gang.Bovallstrand ligger ca. 60 kilometer fra norskegrensen, så veien er ikke lang til våre farvann. En sjøhest som driver med strømmen kan like gjerne havne i Norge neste gang.

Sjøhest er ikke oppført i Fremmedartslista 2023 som nylig ble lansert – men det er vel liten tvil om at den kan kalles en dørstokkart.Det er foreløpig ikke gjort bekreftede funn av levende sjøhest i Norge, men det finnes en sannsynlig observasjon på Dugnad for Havet.

– Rundt 1990 drev jeg med fridykking utenfor Kristiansund og lå da lenge og be­traktet en sjøhest på grunt vann, i tangbeltet nærmest helt opp i fjæresteinene. Det var en fin og spesiell opplevelse, skriver innsenderen.

Sjøhest

I Norge er det gjort noen få funn av døde sjøhester. Foto: Sveinung Hegdal


I februar 2019 fant Stine Sofie Næss Nordgård (8) en død sjøhest i fjæra på Straumen i Inderøy i Trøndelag, ifølge en sak fra Trønder-Avisa.

Sveinung Hegdal gjorde et tilsvarende funn på Skadberg­stranden i Egersund i desember 2020. Dette tyder på at sjøhesten kan dukke opp i levende live hos oss når som helst.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • GPS AS gjør service på alle ventiler

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for yrkesdykkere og dykkebransjen – de tar imot ventilsett og flasker fra alle dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking i kveld

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? I kveld kan du lære det viktigste og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS