Ikke spis blåskjell i Oslofjorden
– Det er for tiden ikke trygt å spise blåskjell fra Oslofjorden, advarer Mattilsynet. Årsaken er den ekstreme nedbøren den siste tiden.

Foto: Christian Skauge
Ikke spis blåskjell i Oslofjorden
– Det er for tiden ikke trygt å spise blåskjell fra Oslofjorden, advarer Mattilsynet. Årsaken er den ekstreme nedbøren den siste tiden.
Oppdatert 29. august 2023
– Generelt er det trygt å spise sjømat, med unntak av skjell, opplyser Mattilsynet.

Stadig algegift i kamskjellene
I blåskjellvarselet for den kommende uken advarer Mattilsynet mot å spise blåskjell fra svenskegrensen til Indre Oslofjord. På vestsiden av ytre Oslofjord står det bedre til, og varselet i Tønsberg og Larvik er nå grønt.
Målestasjonen i Kragerø i Telemark har påvist Alexandrium-alger over faregrensen, så her bør man ikke spise blåskjell.
Dette betyr blåskjellvarselet:
![]() |
Kan spise skjell |
![]() |
Spis med måte = 15–20 mellomstore skjell |
![]() |
Ikke spis skjell |
![]() |
Intet råd/sommerlokalitet |
På Sørlandet, i Rogaland og på vestlandet til og med Sogn kan man spise skjell – men i Øygarden skal man fortsatt la kamskjellene ligge.
I Midt-Norge er varselet rødt i Ålesund og på Hitra, mens blåskjellene er trygge i Molde og i Trøndelag. Der advares det imidlertid mot å spise teppeskjell, O-skjell og knivskjell.
I Nord-Norge er det trygt å spise skjell, med unntak av området rundt Vestvågøy i Lofoten – her er det som i forrige uke E. coli over faregrensen.
Det aktuelle varselet gjelder tom. 1. september. Mattilsynet anbefaler at man alltid sjekker blåskjellvarselet før man sanker skjell.