Forskjellen på DIN og Yoke
Hvis du tar med deg ditt eget ventilsett på dykkeferie kan det være lurt å sjekke om de har flasker med riktig kobling på dykke­senteret. Men hva er egentlig DIN og yoke – eller INT som den egentlig heter?
Forskjellen på DIN og Yoke
Førstetrinnet Zeagle F8 som DIN og INT. Foto: Zeagle
DYKKERUTSTYR

Forskjellen på DIN og Yoke
Hvis du tar med deg ditt eget ventilsett på dykkeferie kan det være lurt å sjekke om de har flasker med riktig kobling på dykke­senteret. Men hva er egentlig DIN og yoke – eller INT som den egentlig heter?
  10. juli 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
INT står for «International», og er en standard som brukes over hele verden. Den kalles også «yoke» eller «A-clamp» og er vanlig i USA, Karibia, Australia og Asia.

DIN står for Deutsches Institut für Normung, det tyske instituttet for standard­isering. Det er også navnet på skrukoblingen vi er vant med her hjemme og ellers i Europa.

DIN førstetrinn og kran

Et enkelt DIN førstetrinn og en enkel og dobbel DIN flaskekran, slik vi er vant til å se dem her hjemme. På DIN-systemet sitter O-ringen på førstetrinnet. Foto: Aqua Lung/Dive Rite/Dive Gear Express


DIN og INT er de to standard koblingene som brukes for å feste førstetrinnet til flaskekranen på dykkeflasker.

INT er lett å kjenne igjen på bøylen som går rundt flaskekranen og skrus fast på baksiden, mens DIN har gjenger og skrus inn i kranen.

LES OGSÅ
Derfor må ventilene på service


DIN er sertifisert for høyere trykk enn INT, og er derfor det som brukes når man dykker med 300 bars flasker.

Tekniske dykkere bruker også utelukkende DIN, siden førstetrinnet er festet på en mye tryggere måte og ikke kan slås av hvis en flaske velter og går i bakken.

Dykkerutstyr

Et typisk oppsett i varmere strøk, men en enkel jakkevest og et ventilsett med INT eller yoke-kobling. Foto: Christian Skauge


O-ringen er også bedre beskyttet og har ingen mulighet for å bevege seg. På INT-systemet er det fare for lekkasje hvis koblingen ikke er skikkelig strammet.

Dette kan skje i varmere strøk hvor gummien mykner når flasken står i solen, og det kan føre til at O-ringen presses ut av flaskekranen.

Det brukes forskjellige flaske­kraner i ulike deler av verden, og det kan være nødvendig med et adapter.


DIN-koblingen kan oppføre seg vanskelig hvis førstetrinnet eller gjengen i kranen (eller DIN-innsatsen) er korrodert eller skitten.

Det er viktig å være oppmerksom på at dette kan føre til oksygenbrann hvis O2-prosenten i pustegassen er tilstrekkelig høy.

DIN og INT adapter

DIN og INT adapter. Bemerk at størrelses­forholdet er ikke korrekt. Foto: Metalsub/OMS


Dersom du har et DIN førstetrinn og skal på reise til et sted hvor de bruker INT, finnes det et adapter som du skrur på DIN-gjengen.

Motsatt finnes det også et adapter for de som har et INT førstetrinn som skal brukes på en flaske med DIN-kran. Dette er en liten gjenget innsats som ofte kalles for en «sukkerbit», som skrus inn i kranåpningen.

LES OGSÅ
Når skal dykkeflaskene trykkprøves?


I Asia og på steder som er vant med europeiske dykkere bruker de som regel flaskekraner med en DIN-innsats som kan skrus ut.

I USA og Karibia finner man derimot som regel flaskekraner som er støpt med INT-kobling, og da er man nødt til å bruke et adapter.

INT-kraner

To kraner med INT eller yoke-kobling. Den til venstre er ferdig støpt og krever et adapter hvis du har et DIN førstetrinn. Det sekskantete hullet på kranen til høyre avslører at DIN-innsatsen kan skrus ut. På INT-systemet sitter O-ringen i flaskekranen. Foto: XS Scuba


DIN-innsatsen krever at man har en sekskant­nøkkel, og den skrus inn til man kjenner motstand. Det er ikke nødvendig å stramme ekstremt hardt.

Vær oppmerksom på at innsatsen har en O-ring i hver ende, så man må passe på at disse ikke mangler eller faller ut. Grønne O-ringer betyr at innsatsen kan brukes med nitrox.



Rene Dupre fra Scubapro viser forskjellen på INT og DIN. Video: Scubapro/YouTube


DIN-koblingen kan oppføre seg vanskelig hvis førstetrinnet eller gjengen i kranen (eller DIN-innsatsen) er korrodert eller skitten.

Det er viktig å være oppmerksom på at skitt kan føre til oksygenbrann hvis O2-prosenten i gassen er tilstrekkelig høy. Da må oksygen­renset utstyr benyttes.



Så hva er best – DIN eller INT? De fleste her hjemme mener nok at DIN er et bedre system, mens andre steder i verden setter pris på lettvintheten til INT-systemet.

Det er ikke noen stor diskusjon rundt temaet i det norske dykkemiljøet – men det kan være lurt å ha i bakhodet når du skal ut og reise.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Det er fortsatt er varmt i vannet, men vinteren nærmer seg. Er du klar for kulda? Hold varmen med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Nord-Sulawesi – et dykkeparadis

    Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS