Bunnstoff bidrar til forurensning
Miljødirektoratet anbefaler å konsekvensutrede en mulig lokal forskrift for å regulere utslipp av mikroplast og forurensende stoffer fra opplagsplasser for fritidsbåter i Oslofjorden.
Bunnstoff bidrar til forurensning
Foto: Christian Skauge
HAVMILJØ

Bunnstoff bidrar til forurensning
Miljødirektoratet anbefaler å konsekvensutrede en mulig lokal forskrift for å regulere utslipp av mikroplast og forurensende stoffer fra opplagsplasser for fritidsbåter i Oslofjorden.
  20. desember 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
På oppdrag fra Miljødirektoratet har COWI gjennomført undersøkelser og beregninger av utslipp av mikroplast og helse- og miljøfarlige stoffer på slipper og opplagsplasser for fritidsbåter.

– Beregningene er basert på tall fra prøver og målinger som er gjennomført i tre småbåthavner, skriver Miljødirektoratet i en pressemelding.

Klimaendringene gir dårligere sikt


Det er usikkerhet ved beregningene, men med den foreslåtte utslippsfaktoren og antall fritidsbåter i Norge har COWI anslått at det årlige utslippet i Norge fra alle opplagsplasser er 9 kg TBT, 2 tonn mikroplast, og 87 tonn kobber per år.

Det vil i så fall utgjøre om lag sju prosent av det norske totalutslippet av kobber. Miljødirektoratet er overrasket over utslippet av tributyltinn (TBT), som ble forbudt i 1990.

LES OGSÅ
Vrakpant på kasserte fritidsbåter


– Vi har ingen sikker forklaring på hva årsaken til funnene er, men det er naturlig å anta at dette skyldes gammel aktivitet, skriver direktoratet.

Kilden til forurensningen er i hovedsak bunnstoffet på båtene. Beregningene i rapporten tyder på at utslippene først og fremst kommer når båtene spyles.

LES OGSÅ: Havnespy truer Oslofjorden


Så mye som 50 prosent av utslippet fra bunnstoffet stammer fra behandlingen av båtene mens de ligger på land, mens resten stammer fra båter når de ligger i sjøen.

Eldre studier har antydet at kun 20 prosent kom fra båter på land. De nye tallene viser at tiltak på land vil ha større betydning enn tidligere antatt.Miljødirektoratet har ved oversendelsen av rapporten til Klima- og miljødepartementet, foreslått å utrede en lokal forskrift for opplagsplasser.

Begrunnelsen for dette er at miljøtilstanden i Oslofjorden er dårlig og at det er svært mange fritidsbåter i området.Kilde: MiljødirektoratetANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Dykk i verdens kraftigste malstrøm

  Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm.

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Bli med Nemo på tirsdagsdykk

  Nemo Classic Diving i Bergen arrangerer «Diveday» hver eneste tirsdag, og inviterer alle som har lyst til å komme seg i vannet til å bli med.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS