I dag saksøkte de staten
Naturvernforbundet og Natur og Ungdom mener tillatelsen til dumping av opptil 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden bryter med EUs vanndirektiv.

Foto: Tor Bjarne Christensen
I dag saksøkte de staten
Naturvernforbundet og Natur og Ungdom mener tillatelsen til dumping av opptil 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden bryter med EUs vanndirektiv.
15. november 2022
I dag stevnet de staten for brudd på EUs vanndirektiv.
Det er advokatfirmaet CMS Kluge som skal føre saken for miljøorganisasjonene. Søksmålet blir bygd på følgende rettslige innsigelser:
- Tillatelsene bygger på en uriktig forståelse av EØS-rettslige miljøkrav
- Det finnes et bedre alternativ som forvaltningen var forpliktet til å utrede og vurdere
- Miljøkonsekvensene vil bli mer alvorlige enn det som er forutsatt i tillatelsene
Nordic Rutile har fått tillatelse til åpent dagbrudd med dumping av opptil 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden.
– En så voldsom forurensning av fjorden bryter klart med forbudet mot forringelse av vannkvaliteten, sier Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom.

Gruvedumping: Derfor går de til sak
De to miljøorganisasjonene mener at staten har oversett strenge krav i to EU-direktiver og tillatt et svært naturødeleggende prosjekt selv om det finnes bedre alternativer til gruvedrift.
– Vi tror på full seier i denne saken. Staten har brutt gjeldende lovverk og tillatt et prosjekt som aldri bør få se dagens lys. Nå står en intakt vestlandsfjord med viktige gyteområder og lakseelver i fare for å bli ødelagt av gruveslam. Det kan vi ikke tillate, sier Gylver.

LES OGSÅ
Nordea trekker seg fra gruveprosjekt
I dag er den økologiske tilstanden i ytre del av Førdefjorden klassifisert som god. Det vil endre seg etter dumping av gruveavfallet.
En slik forringelse av vannkvaliteten er forbudt, ifølge EUs vanndirektiv.
– Skal det likevel tillates, må tiltaket være nødvending på grunn av «overriding public interests», slik det står i EU-direktivet, heter det i pressemeldingen.
Video: Naturvernforbundet/YouTube
I oversettelsen av direktivet skal dette vilkåret ha blitt utelatt. Naturvernforbunet og Natur og Ungdom mener at dette ikke betyr at norske myndigheter ikke er bundet av det.
– Vi vil hevde at tillatelsene bygger på en uriktig forståelse av de EØS-rettslige miljøkravene. Derfor er de ugyldige, sier advokat Amund Noss i CMS Kluge.
Havforskningsinstituttet har uttalt at den planlagte deponeringen av gruveavfall i Førdefjorden «vil føre til svært langvarig og betydelig økosystemforringelse og representerer etter vår vurdering ikke en bærekraftig bruk av fjorden».
– Her er vi på helt feil kurs. Det er bare Norge og Papua Ny-Guinea som tillater ny gruvedumping i sjøen. Alle andre land har sluttet, og det er det en veldig god grunn til, sier Gulowsen.
Kilde: Naturvernforbundet/Natur og Ungdom