Uetisk troféjakt på Hitra
En gruppe fridykkere og uv-jegere som er på ferie på Hitra har delt bilder av en kjempekveite på 234 centimeter på sosiale medier. Mange reagerer på troféjakten.
Uetisk troféjakt på Hitra
Foto: Instagram
UV-JAKT

Uetisk troféjakt på Hitra
En gruppe fridykkere og uv-jegere som er på ferie på Hitra har delt bilder av en kjempekveite på 234 centimeter på sosiale medier. Mange reagerer på troféjakten.
  27. september 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
På grunn av store konsentrasjoner av tungmetaller og miljøgifter i kjøttet er det farlig å spise stor kveite, og ifølge Høstingsforskriften er det utkastpåbud for kveite over 2 meter.

– Slik fangst skal straks slippes på sjøen, uavhengig av om kveita er levedyktig, død eller levende. Påbudet gjelder både yrkesfiskere, fritidsfiskere og turistfiskere, heter det.

LES OGSÅ
Regler om turistfiske gjelder også uv-jakt


Likevel valgte en gruppe litauiske uv-jegere å skyte en kveite på 234 centimeter og 200 kilo på Hitra i helgen – til tross for at den ikke kan spises, og langt overgår turistkvoten.

Gruppen, som kaller seg Nasrai Spearfishing Team, er booket inn på Angelamfi Hitra av turoperatøren Dainius Team Fishing. Dykking får opplyst at gruppen har dykket på egen hånd uten guide.

Kveite

Foto: Instagram


– De har fått informasjon om regelverket, men hadde ikke mulighet til å måle kveita før de kom til land. Der ble det tatt noen bilder, får Dykking opplyst.

Da kveita ble målt til 234 centimeter skal uv-jegerne ha fått beskjed om å dra ut og dumpe den, noe de skal ha rettet seg etter.

Uetisk troféjakt


Siden kveita verken kan spises eller tas med ut av landet, gjenstår bare én forklaring på kveitefangsten:

Det er et grotesk eksempel på troféjakt, uten respekt for livet i havet. Denne kveita burde fått leve og formere seg i mange år ennå.

Kveite

Foto: Facebook


Slettet fra Instagram


Angelamfi Hitra delte bildene av trofékveita på sin Instagram-konto, med følgende kommentar:

– Biggest applause! Wow wow wow charakter for fish, and showing smart fishing way!!! We so happy to have so cool fishers!

Kort tid etter at Dykking begynte å undersøke saken ble innleggene slettet, både hos Angelamfi og de andre involverte i saken.

Instagram

– Jeg kjenner ikke til dette. Vi har fullt av operatører som booker hos oss, sier Jan Stene, daglig leder på Angelamfi til Dykking.

På senterets nettside fremgår det at de forplikter seg til FNs bærekraftsmål, og skal sørge for «at en mindre andel av fangsten havner i avfallet» og «smartere ressursbruk».

Dette rimer dårlig med troféjakt på kveite som er så stor at den må kastes på sjøen. Turoperatør eller ikke, gjestene bor på senteret.

Kveite

Man tok seg åpenbart god tid til fotografering, selv om det ikke er lov å lande kveite over to meter. Foto: Facebook


Ulovlig hummerfangst


Det er ikke bare trofékveita som er problematisk i forbindelse med uv-jegernes besøk på Hitra. På Facebook- og Instagram-kontoene fant vi også flere bilder av hummer.

Hummersesongen starter som kjent først 1. oktober – og det er ikke i noe tilfelle tillatt å ta hummer når man dykker eller fridykker.

Hummer

Dette bildet ble delt av en av turistene den 25. september. Foto: Facebook


Mange reaksjoner


Dykking har blitt tipset av flere om saken, og mange kommentarer på sosiale medier gir uttrykk for avsky. De fleste postene er imidlertid nå slettet.

– Bildene taler vel greit for seg selv. Kveite med oppgitt mål på 234 cm er langt over maksmål. Dette er dårlig reklame for Angelamfi, Tritonsub og fridykking generelt, skriver en av tipserne til Dykking.– Selv om det teknisk sett er lov å skyte så stor kveite er det meningsløst. Det er et moralsk forkastelig smutthull, legger han til.

Heldigvis er ikke troféjakt som dette hverdagskost. Vår oppfatning er at de fleste uv-jegere er opptatt av å forholde seg til gjeldende regler, og jakte på en etisk måte.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Ta dykkelappen hos OFDS før jul

    Dykking er en kjempespennende aktivitet, og ingenting er bedre enn å ha et dykkesertifikat i baklommen når du skal på vinterferie. Meld deg på – Oslofjorden Dykkesenter har et kurs på planen før jul.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Er du interessert i dykkehistorie?

    Norsk Dykkehistorisk Forening arbeider for at det som både er et yrke, en hobby, en del av det norske forsvaret og en vitenskap skal få belyst og bevart sin historie.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS