Meld fra om perlesnormanet
Perlesnormaneten kan bli opptil 30 meter lang og har så kraftig neslegift at den kan ta livet av fisk. Den dukker opp langs kysten på høsten og vinteren, og ser du den vil havforskerne gjerne ha beskjed.
Meld fra om perlesnormanet
Perlesnormanet. Foto: Christian Skauge
MANETER

Meld fra om perlesnormanet
Perlesnormaneten kan bli opptil 30 meter lang og har så kraftig neslegift at den kan ta livet av fisk. Den dukker opp langs kysten på høsten og vinteren, og ser du den vil havforskerne gjerne ha beskjed.
  1. mars 2025
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Perlesnormaneten tilhører nesledyrene, på samme måte som den mer kjente brennmaneten. Disse kjennetegnes ved at de har neslegift som kan skade fisk, sier havforsker Tone Falkenhaug.

Arten opptrer typisk langs vestlandet og nordover til Troms og Finnmark på senhøsten og vinteren. Ifølge Dugnad for Havet er det mindre vanlig med observasjoner i Oslofjorden.

Perlesnormanet

Perlesnormanet fotografert ved Kya i Trøndelag. Foto: Petter Krogstad


Perlesnormaneten hører egentlig ikke til i den norske marine faunaen, men kommer passivt drivende med strømmen til våre kyster.

– Koloniene kan brytes opp i mindre biter når de kommer i kontakt med merder, slik at mindre biter trenger gjennom maskene. De små bitene lever videre, og brenner like mye som hele kolonier, sier Falkenhaug.

10 ting du ikke visste om maneter


– Perlesnormaneten har dukket opp på seinhøsten og vinteren de senere årene, men som regel uten å gjøre skade, sier Falkenhaug.

Både i 1997 og i 2001 førte likevel store mengder perlesnormanet til at hundrevis av tonn oppdrettslaks ble drept, særlig i Trøndelag.



Høsten 2023 kom store mengder perlesnormanet drivende langs Norskekysten. Konsekvensene var enorme, med millioner av drepte og skadde fisk.

Fisk som kommer i kontakt med maneten kan få brannskader og åpne sår med fare for infeksjoner. Også øynene og gjellene er utsatt for skader.



Ifølge Falkenhaug er det også rapportert om stressatferd hos oppdrettsfisk som står i merd på steder hvor det er høy tetthet av maneten.

– Dersom du finner en slik manet bør du unngå å ta på den. Om du kommer borti den vil du få en kraftig svie, sier forskeren.

Perlesnormanet

Perlesnormanet fotografert i Middelhavet. Foto: Filippo Fratini/Wikipedia (CC BY-SA 4.0)


– Hvis dykkere observerer denne maneten er det viktig at vi får beskjed, sier Falkenhaug.

Hun ber de som har sett perlesnormaneten om å melde fra på Dugnad for havet eller på e-post Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..


Nye Dugnad for Havet
Har du funnet maneter, krabber eller andre krepsdyr? Da kan du registrere dem i den nye versjonen av Dugnad for havet!

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer: www.nye.dugnadforhavet.no




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis intro til uv-jakt og sanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Bli med på et gratis webinar hvor Martin Helseth forteller deg mer!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bli med – ta PADI AOWD i helgen

    Har du tatt grunnkurs i dykking? Ta et skritt videre og bli med på et PADI Advanced Open Water Diver-kurs hos Oslofjorden Dykkesenter! Neste kurs starter allerede i morgen 22. mars.
Siste videoer:
Annonse:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS