Meld fra om perlesnormanet
Den opptil 30 meter lange perlesnormaneten har så kraftig neslegift at den kan ta livet av fisk. Det er gjort mange observasjoner den siste tiden, og havforskerne gjerne ha beskjed hvis du ser den.
Meld fra om perlesnormanet
Perlesnormanet. Foto: Christian Skauge
MANETER

Meld fra om perlesnormanet
Den opptil 30 meter lange perlesnormaneten har så kraftig neslegift at den kan ta livet av fisk. Det er gjort mange observasjoner den siste tiden, og havforskerne gjerne ha beskjed hvis du ser den.
  31. oktober 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Perlesnormaneten tilhører nesledyrene, på samme måte som den mer kjente brennmaneten. Disse kjennetegnes ved at de har neslegift som kan skade fisk, sier havforsker Tone Falkenhaug.

Arten opptrer typisk langs vestlandet og nordover til Troms og Finnmark på senhøsten og vinteren. Ifølge Dugnad for Havet er det mindre vanlig med observasjoner i Oslofjorden.

Perlesnormanet

Perlesnormanet fotografert ved Kya i Trøndelag. Foto: Petter Krogstad


Perlesnormaneten hører egentlig ikke til i den norske marine faunaen, men kommer passivt drivende med strømmen til våre kyster.

– Koloniene kan brytes opp i mindre biter når de kommer i kontakt med merder, slik at mindre biter trenger gjennom maskene. De små bitene lever videre, og brenner like mye som hele kolonier, sier Falkenhaug.

10 ting du ikke visste om maneter


Hun forteller at en invasjon av perlesnormanet i 2001 førte til at 600 tonn oppdrettslaks ble drept, derav 400 tonn i Trøndelag.

Også i 1997 forårsaket kolonimaneten høy dødelighet hos oppdrettslaks, og 10–12 tonn fisk ble drept på Fedje og i Øygarden.



– Perlesnormaneten har dukket opp på seinhøsten og vinteren de senere årene, men som regel uten å gjøre skade, sier Falkenhaug.

Fisk som kommer i kontakt med maneten kan få brannskader og åpne sår med fare for infeksjoner. Også øynene og gjellene er utsatt for skader.



Ifølge Falkenhaug er det også rapportert om stressatferd hos oppdrettsfisk som står i merd på steder hvor det er høy tetthet av maneten.

– Dersom du finner en slik manet bør du unngå å ta på den. Om du kommer borti den vil du få en kraftig svie, sier forskeren.

Perlesnormanet

Perlesnormanet fotografert i Middelhavet. Foto: Filippo Fratini/Wikipedia (CC BY-SA 4.0)


– Hvis dykkere observerer denne maneten er det viktig at vi får beskjed, sier Falkenhaug.

Hun ber de som har sett perlesnormaneten om å melde fra på Dugnad for havet eller på e-post Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    En ny serie bryggelys fra Wee Marine AS skal øke sikkerheten i havneanlegg. Ett års utvikling ligger bak serien, som har fått navnet No1. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Lær mer om nakensnegler

    Den 7. utgaven av boka «Dyreliv i havet» er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Den finnes både i trykt utgave og som eBok, og det er bare én ting å gjøre: Løp og kjøp!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS