Sluker og snøre en fare for dykkere
Mengden fiskesnøre og mistede sluker er enorm i Saltstraumen Marine Verneområde. Nå ber de klima- og miljøminister Espen Barth Eide komme på banen før området blir fullstendig ødelagt.
Sluker og snøre en fare for dykkere
Mengden fiskesnøre og mistede sluker er enorm i Saltstraumen Marine Verneområde. Nå ber de klima- og miljøminister Espen Barth Eide komme på banen før området blir fullstendig ødelagt.
19. september 2022
– Nå er det kommet dit at det er umulig å fjerne all forsøplingen. Vi godtar daglige dyretragerier i et vernet området, sier Karlsen til Dykking.
Til Espen Barth Eide.
Norge er så heldig å ha det spektakulære naturfenomenet verdens sterkeste malstrøm innenfor sine grenser, med et undervannsmiljø som er unikt i verdenssammenheng.
Hva gjør vi så med det? Vi forsøpler det.
Søppel som ødelegger det vernede bunnlivet, forurensning som vil ligge der nede og drepe fisk, krabber og sjøfugl i flere hundre år framover.
Frivillige dykkere har i årevis fjernet sluker og fiskeliner etter fritidsfiske i Saltstraumen. Det er krevende og farlig å rydde havbunnen i verdens sterkeste malstrøm.
Nytt søppel tilføres hver eneste dag, det som fjernes er forsvinnende lite i forhold. Vi har kommet så langt at vi aldri får bukt med problemet fiskeliner og bly som forsøpler bunnen i Saltstraumen.
Det er ikke lenger mulig å restaurere verneområdet tilbake til status 2013, det året Saltstraumens bunnlevende skapninger ble vernet mot det som skjer nå.
Det er heller ikke mulig å tilbakeføre Saltstraumen under vann tilbake til det det var før sommersesongen i år, 2022.
Det er en konstant økning i mengden forurensning, så enda verre blir det etter sesongen 2023.
LES OGSÅ
Verneområde ødelagt av veigrus
Vi har nå en ny forurensningsnormalitet hvert år, og den sprer seg til stadig nye områder av verneområdet.
Bodø kommune har et forurensningsansvar. Statsforvalteren i Nordland har et forvaltningsansvar av verneområdet. Espen Barth Eide, hvor er du? Er det ikke på tide å ta ansvar?
// Vebjørn Karlsen
Farlig å dykke
– Det er nå flere områder hvor det er farlig å dykke, fordi man veldig lett kan sette seg fast. Her må man ha minst én, helst to kniver eller kutteredskaper med seg, sier Karlsen.
Han har sendt en bekymringsmelding til Norges Dykkeforbund hvor han advarer mot faren for dykkere og viktigheten av å være forsiktig.
– Lokalt er vi redde for at det kan føre til en dødsulykke. Skal man dykke i Saltstraumen må man forhøre seg med lokale for å få vite hvor det er trygt, sier Karlsen til Dykking.
Nå håper han klima- og miljøministeren kommer på banen med tiltak for å redde Saltstraumen og håndheve det marine verneområdet på en bedre måte.