– Vil kreve lang tid og stor innsats
Det vil kreve lang tid og stor innsats for å få Oslofjorden tilbake til god helse. Det viser den første statusrapporten for arbeidet med å bedre miljøtilstanden i fjorden, som ble presentert denne uken.
– Vil kreve lang tid og stor innsats
Det vil kreve lang tid og stor innsats for å få Oslofjorden tilbake til god helse. Det viser den første statusrapporten for arbeidet med å bedre miljøtilstanden i fjorden, som ble presentert denne uken.
8. september 2022
På oppdrag fra Klima- og miljødepartementet har Miljødirektoratet ferdigstilt den første rapporten som skal si noe om statusen for dette arbeidet. Rundt 118 kommuner og mange etater har bidratt til rapporten.
60 tiltak skal redde Oslofjorden
– Rapporten er en viktig realitetsorientering. Vi ser at viktige skritt er tatt, men det er fortsatt et stort gap mellom dagens tilstand og de ambisiøse miljømålene som er satt av Stortinget, og som står i Hurdalsplattformen, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).
Rapporten viser at svært mange av de 63 tiltakspunktene og 19 kunnskapspunktene fra Oslofjordplanen er innrapportert som påbegynt.
– Havoverflaten har lenge skjult hvor dårlig det står til med Oslofjorden.
Gjennomføringen av tiltak har fått et løft det første året av planperioden (perioden går til minst 2026). Men rapporten viser også at det er lang fram til alle nødvendige tiltak blir gjennomført.
Han forteller at et bredt samarbeid på tvers av kommunegrenser, mellom departementer, så vel som mellom stat og kommune og offentlig og privat sektor er nøkkelen for å lykkes med et felles krafttak for Oslofjorden.
Advarer mot «Oslofjord-tilstander» langs kysten
Representanter fra Nærings- og fiskeridepartementet, Klima- og miljødepartementet, Kommunal- og distriktsdepartementet og Landbruks- og matdepartementet skal være tilstede på høstens møte i Oslofjordrådet.
– Rammen for regionale miljøtilskudd i jordbruksoppgjøret er økt med 185 millioner kroner for 2023. Av dette er 70 millioner øremerket til oppfølging av Helhetlig tiltaksplan for Oslofjorden, opplyser landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp).
LES OGSÅ
Vil frede mer hummer i Oslofjorden
Rapporten peker ut flere av de viktigste grepene som må til for å redde Oslofjorden. Det er blant annet behov for strengere håndheving av krav til utslipp av avløpsvann og tilsyn, samt utredning om nitrogenrensing, som følges opp med krav.
Utfordringene med avrenning fra jordbruket rundt fjorden er store, og det er fortsatt behov for tiltak for å ta vare på viktige arter som kysttorsken.
Hvorfor dør Oslofjorden?
– Dette er et viktig arbeid. Kysttorsken ble fredet i 2019, og Fiskeridirektoratet vil i løpet av høsten gi en faglig vurdering til departementet om fiskereguleringer i Oslofjorden, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap).
Han legger til at ordningen med hummerfredningsområder, forhold rundt tråling og mulige bevaringssoner også vil bli vurdert.
Oslofjordrådet består av representanter for kommunene og fylkeskommunene rundt fjorden. Det er sikret bred representasjon og rådet inkluderer ordførere fra kyst- og innlandskommuner fra begge sider av fjorden.
Samtidig deltar også berørte statsforvaltere og Oslorådets Friluftsråd. Rådet skal i år utvides med sju rådsmedlemmer, oppnevnt av Osloregionen. Disse skal representere både kyst- og innlandskommuner.
Kilde: Regjeringen