Disse skal føre Førdefjordsaken
Det anerkjente advokatfirmaet CMS Kluge skal føre søksmålet om gruvedumping i Førdefjorden for Natur og Ungdom og Naturvernforbundet.
Disse skal føre Førdefjordsaken
Det anerkjente advokatfirmaet CMS Kluge skal føre søksmålet om gruvedumping i Førdefjorden for Natur og Ungdom og Naturvernforbundet.
2. september 2022
Hun opplyser at advokatselskapet har et kompetent team som besitter ekspertise innen blant annet offentlig forvaltning, industri og EØS-rett.
Gruvedumping: Derfor går de til sak
I sommer ble det klart at Naturvernforbundet og Natur og Ungdom vil saksøke staten for tillatelsen til gruvedrift med dumping av gruveavfall i Førdefjorden.
Valget av CMS Kluge kom etter en grundig anbudsprosess der flere advokatfirmaer var med.
LES OGSÅ
Bare tre land tillater gruvedumping
– CMS Kluge har vist et sterkt engasjement for saken, og de har god kjennskap til våre arbeidsmåter og behov som miljøorganisasjoner, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
Det var også andre byråer som viste sterk interesse for saken, og Gulowsen mener dette tyder på en reell sjanse til å vinne frem.
CMS Kluge har over 200 ansatte og deltar i et internasjonalt advokatsamarbeid med mer enn 70 kontorer i over 40 land.
– Dette er en viktig naturvernsak. Dersom gruvedriften hadde blitt gjennomført på en annen måte, kunne man ha utnyttet ressursene bedre og unngått sjødeponering, sier advokat Amund Noss i CMS Kluge
Han mener saken reiser en rekke spørsmål som fortjener en grundig behandling i domstolen.
LES OGSÅ
Krever forbud mot trålfiske
– Vårt mål er å få fastslått at de offentlige tillatelsene må omgjøres. Vi stiller med et stort lag og ser frem til samarbeidet med miljøorganisasjonene, sier Noss.
Arbeidet med stevningen er nå i gang. Saken kommer trolig opp for behandling i Oslo tingrett neste høst.
Naturvernforbundet og Natur og Ungdom mener at Klima- og miljødepartementets tillatelse til å dumpe opptil 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden er et klart brudd med forurensningsloven og EUs mineralavfallsdirektiv.
Ifølge lovverket skal det lages plan for tilstrekkelig avfallshåndtering, og minimering av avfall skal være en integrert del av prosessen. Da utslippstillatelsen ble gitt i 2015 forelå det ingen slik plan, og den er ennå ikke laget.
Det var først etter at Naturvernforbundet og Natur og Ungdom sendte varsel om søksmål til Klima- og miljødepartementet i mai i år at Miljødirektoratet bestilte planen fra gruveselskapet. Planen ble levert 5. juli og er nå til offentlig høring.
Organisasjonenes oppfatning samsvarer med EFTAs overvåkningsorgans (ESA) syn på saken.
ESA har etter klage fra miljøorganisasjonene opprettet sak med gjennomgang av planene om gruvedumping i Førdefjorden og Repparfjorden.
I sin foreløpige konklusjon skriver ESA at sjødeponiene er i strid med EUs mineralavfallsdirektiv. Dette fremkommer av brev til Klima- og miljødepartementet 8. oktober 2021.
Den 12. mai i år sendte Naturvernforbundet og Natur og Ungdom en omgjøringsbegjæring med varsel om søksmål til Klima- og miljødepartementet.
Departementet avviste begjæringen 30. mai. Både utslippstillatelsen og driftskonsesjonen har vært påklaget, men ingen av klagene førte fram.