En av verdens verste arter
Den kinesiske ullhåndskrabben Eriocheir sinensis regnes som en av verdens verste invaderende arter, og kan forårsake stor skade. Den er funnet flere ganger i norske farvann.
En av verdens verste arter
NYHETER

En av verdens verste arter
Den kinesiske ullhåndskrabben Eriocheir sinensis regnes som en av verdens verste invaderende arter, og kan forårsake stor skade. Den er funnet flere ganger i norske farvann.
  28. desember 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Den kinesiske ullhåndskrabben er en fremmedart som potensielt kan forårsake store skader, og den er ført opp på den nye Fremmed­artslista med «svært høy risiko».

Det foreløpig siste funnet ble gjort av Bjørn Gundersen, som fikk to individer i Vellebubukta ved Vauerkilen på Hvaler i fjor.

Kinesisk ullhåndskrabbe

Foto: © Bjørn Gundersen, Kråkerøy (etter avtale)


Artsdatabanken forteller at det til sammen er funnet sju individer av arten over en periode på 34 år, og legger til at det er usikkert om den reproduserer i norske farvann.

– Det er sannsynlig at arten vil finne vann med egnet saltholdighet i Østfold, heter det i Fremmedartslisten. Det har tidligere blitt funnet en hunn med rogn i Iddefjorden.

LES OGSÅ
Asiatisk penselkrabbe funnet i Horten


Ullhåndskrabben er på IUCNs liste over de 100 verste invaderende artene i verden. Arten kan spre seg raskt, og har potensiale til å påvirke elvemorfologi samt opprinnelige arter.

Arten kalles også kinaullhåndskrabbe, og er kjent for å grave seg inn i elvebredder og kan gjøre stor skade på fundamenter, kaianlegg og andre installasjoner.
To kinaullhåndkrabber ble funnet på Hvaler i april 2022.


Erfaringer fra Europa for øvrig samt hastig­heten på kyststrømmen i den norske delen av Skagerrak viser at arten har en svært høyt spredningspotensial.

– Når arten ikke har fått noe godt fotfeste i Norge tyder det likevel på at forholdene ikke er helt gunstige, skriver Artsdatabanken.Ifølge wikipedia tåler den kinesiske ullhånds­krabben både ferskvann og saltvann, spiser alt og er ikke kresen på vannkvalitet.

En rapport om at dykkere skal ha sett denne arten i Mandal har senere vist seg å ha vært en (dårlig) spøk. Krabben er til nå bare funnet ved utløpet av Glomma og Drammenselva/Lierelva.

Har du funnet noe rart?


Hvis du har funnet noe uvanlig vil Havforsknings­instituttet gjerne vite om det. Du kan hjelpe forskerne ved å registrere funnet på www.dugnadforhavet.no.


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Dusinet fullt i Rødehavet

    Dykkebazaar og Aggressor Fleet byr på en fantastisk liveaboard hvor man får dykke alle beste vrakene i Rødehavet – og de har gode betingelser for dykkeklubber og grupper.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Er du interessert i dykkemedisin?

    Norsk Baromedisinsk Forening er til for deg som er interessert i dykkemedisin, dykke­fysiologi og andre menneskelige faktorer i tilknytning til dykking.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS